Trzy różne rozwiązania - parametr
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 lut 2014, o 17:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 6 razy
Trzy różne rozwiązania - parametr
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^{4}-2mx^{2}=m^{2}-4}\) ma trzy różne rozwiązania ?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Trzy różne rozwiązania - parametr
Równanie dwukwadratowe, podstawić zmienną pomocniczą i założenia:
\(\displaystyle{ \Delta > 0 \wedge t _{1} \cdot t_{2} = 0 \wedge t _{1} + t_{2} >0}\) dla \(\displaystyle{ t= x^2 \wedge t \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0 \wedge t _{1} \cdot t_{2} = 0 \wedge t _{1} + t_{2} >0}\) dla \(\displaystyle{ t= x^2 \wedge t \ge 0}\)