układ warunków
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
układ warunków
Znajdź postać ogólną wielomianu stopnia czwartego \(\displaystyle{ W(x)}\), którego jednym z miejsc zerowych jest \(\displaystyle{ 4}\), \(\displaystyle{ W(-2)=4}\), a wartości ujemne \(\displaystyle{ W(x)}\) przyjmuje tylko dla argumentów z przedziału: \(\displaystyle{ (- \sqrt{2}; \sqrt{2} )}\)
wiem jak zapisać dwa warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(4)=0 \\W(-2)=4 \end{cases}}\)
ale nie mam zielonego pojęcia jak zapisać te wartości ujemne
wiem jak zapisać dwa warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(4)=0 \\W(-2)=4 \end{cases}}\)
ale nie mam zielonego pojęcia jak zapisać te wartości ujemne
Ostatnio zmieniony 10 mar 2014, o 08:05 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
układ warunków
Jaka jest do tego zadania odpowiedź?
----
Skoro funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne w przedziale \(\displaystyle{ (-\sqrt{2},\sqrt{2})}\), to jaką wartość musi przyjmować w \(\displaystyle{ x=-\sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ x=\sqrt{2}}\)?
----
Skoro funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne w przedziale \(\displaystyle{ (-\sqrt{2},\sqrt{2})}\), to jaką wartość musi przyjmować w \(\displaystyle{ x=-\sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ x=\sqrt{2}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
układ warunków
Czy dobrze jest zadanie przepisane? może coś przeoczone zostało przez Ciebie?cytrynka114 pisze:ale mam jeszcze jeden problem, bo mam układ 4 warunków a 5 niewiadomych
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
układ warunków
Na tym etapie da się to rozwiązać korzystając z tw. Kroneckera-Capelliego, ale wtedy będzie zależność od jednego parametru (tutaj od któregoś ze współczynników).
Jakby podane było np. współrzędne minimum, to wtedy łatwo dałoby się to rozwiązać.
Na chwilę obecną nie przychodzi mi nic do głowy co do tego kształtu polecenia i danych w nim zawartych.
Jakby podane było np. współrzędne minimum, to wtedy łatwo dałoby się to rozwiązać.
Na chwilę obecną nie przychodzi mi nic do głowy co do tego kształtu polecenia i danych w nim zawartych.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
układ warunków
Musi być pierwiastkiem stopnia parzystego, bo inaczej w bliskim sąsiedztwie czwórki wielomian przyjmowałby zarówno wartości dodatnie jak i ujemne.rtuszyns pisze:Tak tylko skąd to wiadomo...?piasek101 pisze:Czwórka jest podwójnym pierwiastkiem[/latex]
Poza tym nie trzeba żadnego układu równań - wiadomo, że wielomian jest postaci:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-4)^2(x^2-2)}\)
i wystarczy teraz z warunku \(\displaystyle{ W(-2)=4}\) wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\).
Q.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
układ warunków
Zgadza się. Czasem człowiek ma zaćmienie. Zdarza się to bardzo wcześnie rano lub późno wieczorem.Qń pisze:Musi być pierwiastkiem stopnia parzystego, bo inaczej w bliskim sąsiedztwie czwórki wielomian przyjmowałby zarówno wartości dodatnie jak i ujemne.rtuszyns pisze:Tak tylko skąd to wiadomo...?piasek101 pisze:Czwórka jest podwójnym pierwiastkiem[/latex]
Poza tym nie trzeba żadnego układu równań - wiadomo, że wielomian jest postaci:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-4)^2(x^2-2)}\)
i wystarczy teraz z warunku \(\displaystyle{ W(-2)=4}\) wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\).
Q.
Pozdrawiam.