Cześć.
Mam problem z jednym zadaniem, gdzie muszę rozłożyć wielomian na czynniki grupując jego wyrazy.
\(\displaystyle{ w\left(x \right) = x^{5} + x^{4} - 2x^{3} - 2x^{2} + x + 1}\)
Wynik jest taki:
\(\displaystyle{ (x - 1)^{2}(x + 1)^{3}}\)
Próbowałem kilka razy to rozwiązać ale nie otrzymywałem odpowiedniego wyniku.
Jak należy to wykonać?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ x ^{5}+x ^{4}-2x ^{3}-2x ^{2}+x+1=x ^{4}(x+1)-2x ^{2}(x+1)+(x+1)=(x ^{4}-2x ^{2}+1)(x+1)=(x ^{2}-1) ^{2}(x+1)=((x-1)(x+1)) ^{2}(x+1)=(x-1) ^{2}(x+1) ^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 mar 2014, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Rozłóż wielomian na czynniki
Dzięki wielkie.
Przez cały czas zapominałem aby wziąć +1 sprzed trzeciego nawiasu
Przez cały czas zapominałem aby wziąć +1 sprzed trzeciego nawiasu
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Harsay, i metoda zazwyczaj jest taka, że dzielisz to sobie na trzy nawiasy i z każdego wyciągasz najwięcej co się da przed nawias. Oczywiście trzeba to robić z głową. To znaczy, trzeba wiedzieć co chcesz wyciągnąć : ) Zazwyczaj po kilku próbach wyjdzie.