Funkcje wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Funkcje wielomianowe
Wykresem funkcji liniowej jest linia prosta \(\displaystyle{ k}\) nachylona do osi OX pod kątem rozwartym \(\displaystyle{ \alpha}\) takim, że \(\displaystyle{ \cos \alpha= − \frac{3}{5}}\)
a) wykaż, że prosta jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ l _{1}: 6x - 8y+7=0}\)
b) wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), tak aby prosta była rownoległa do prostej \(\displaystyle{ l_2}\) o równaniu \(\displaystyle{ (m - 3)x − (m+2)y - 5=0}\)
Podpowiedziałby ktoś jak tego cosinusa wykorzystać ?
a) wykaż, że prosta jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ l _{1}: 6x - 8y+7=0}\)
b) wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), tak aby prosta była rownoległa do prostej \(\displaystyle{ l_2}\) o równaniu \(\displaystyle{ (m - 3)x − (m+2)y - 5=0}\)
Podpowiedziałby ktoś jak tego cosinusa wykorzystać ?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2014, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Funkcje wielomianowe
aa tak, przeoczyłam, mam jeszcze pytanie to podpunktu b)
dlaczego nie starcza napisanie \(\displaystyle{ a _{1} = a _{2}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{-4}{3} = m-3}\) ??
dlaczego nie starcza napisanie \(\displaystyle{ a _{1} = a _{2}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{-4}{3} = m-3}\) ??
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Funkcje wielomianowe
To nie jest równanie prostej - znowu coś zjadłeś. Wyznacz \(\displaystyle{ y}\) z tego równania, to zobaczysz jaki jest współczynnik kierunkowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Funkcje wielomianowe
\(\displaystyle{ y = \frac{(m-3)x - 5}{m+2}}\) czyli jak jest ułamek to \(\displaystyle{ a = \frac{m-3}{m+2}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków