Mam problem z zadaniem.
Suma wszystkich współczynników wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) stopnia co najmniej drugiego jest równa \(\displaystyle{ 6}\), a suma współczynników przy zmiennej w potędze nieparzystej jest równa sumie współczynników przy zmiennej w potędze parzystej. Wyznacz resztę \(\displaystyle{ R(x)}\) powstałą z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x^{2} -1}\)
\(\displaystyle{ W(1)=6}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(x)= T(x)(x ^{2}-1)+R(x)}\)
Reszta z dzielenia wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Reszta z dzielenia wielomianu.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2014, o 13:10 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
Reszta z dzielenia wielomianu.
Reszta jest dwumianem \(\displaystyle{ Ax+B}\)
podstawiając:
\(\displaystyle{ W(1) = T(1)(1-1)+A1+B = 6}\)
\(\displaystyle{ W(-1) = T(-1)(1-1)+A(-1)+B = 0}\)
\(\displaystyle{ A+B=6}\)
\(\displaystyle{ -A+B = 0}\)
\(\displaystyle{ A=3}\)
\(\displaystyle{ B=3}\)
podstawiając:
\(\displaystyle{ W(1) = T(1)(1-1)+A1+B = 6}\)
\(\displaystyle{ W(-1) = T(-1)(1-1)+A(-1)+B = 0}\)
\(\displaystyle{ A+B=6}\)
\(\displaystyle{ -A+B = 0}\)
\(\displaystyle{ A=3}\)
\(\displaystyle{ B=3}\)