Rozklad wielomianów na czynnik
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 lut 2014, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pl
- Podziękował: 2 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
Poproszę o pomoc , czy dobrze to zrobiłem
\(\displaystyle{ 2 x^{4} -5 x^{3} -16x+40 \\
x^{3} (2x-5) -2(2x-5)\\
(2x-5)(2x-5)}\)
\(\displaystyle{ 3 x^{4} + x^{3} -81x-27 \\
x^{3} (3+x) -9(9x-3)\\
(x+3)(9x-3)\\
(x+3) 3x(3-x)\\
(x+3)(x-3)}\)
Dobrze to zrobiłem ? Jeszcze mam dwa zadania z którymi nie mogę sobie poradzić , mianowicie
A) \(\displaystyle{ 4 x^{3} -8x}\)
B) \(\displaystyle{ 3 x^{3} -9x}\)
Dziękuję za pomoc
\(\displaystyle{ 2 x^{4} -5 x^{3} -16x+40 \\
x^{3} (2x-5) -2(2x-5)\\
(2x-5)(2x-5)}\)
\(\displaystyle{ 3 x^{4} + x^{3} -81x-27 \\
x^{3} (3+x) -9(9x-3)\\
(x+3)(9x-3)\\
(x+3) 3x(3-x)\\
(x+3)(x-3)}\)
Dobrze to zrobiłem ? Jeszcze mam dwa zadania z którymi nie mogę sobie poradzić , mianowicie
A) \(\displaystyle{ 4 x^{3} -8x}\)
B) \(\displaystyle{ 3 x^{3} -9x}\)
Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 4 mar 2014, o 17:20 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
Przed drugi nawias źle wyciągnięte, dalej i tak jest źle.newhope pisze:Poproszę o pomoc , czy dobrze to zrobiłem
\(\displaystyle{ 2 x^{4} -5 x^{3} -16x+40 \\
x^{3} (2x-5) -2(2x-5)\\
(2x-5)(2x-5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 lut 2014, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pl
- Podziękował: 2 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
Źle przepisałem te zadanie
\(\displaystyle{ 2 x^{4} -5 x^{3} -16x+40 \\
x^{3} (2x-5) -4(4x-10)\\
x^{3} (2x-5) -2(2x-5)\\
(2x-5)(2x-5)}\)
Ale nie wiem czy w dalszym ciągu to coś zmienia
\(\displaystyle{ 2 x^{4} -5 x^{3} -16x+40 \\
x^{3} (2x-5) -4(4x-10)\\
x^{3} (2x-5) -2(2x-5)\\
(2x-5)(2x-5)}\)
Ale nie wiem czy w dalszym ciągu to coś zmienia
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
Po drugiej linijce wyciągasz dodatkowo dwójkę przed nawias, czyli mnożysz przez wyciągniętą już czwórkę.newhope pisze:Źle przepisałem te zadanie
\(\displaystyle{ 2 x^{4} -5 x^{3} -16x+40 \\
x^{3} (2x-5) -4(4x-10)\\
x^{3} (2x-5) -2(2x-5)\\
(2x-5)(2x-5)}\)
Ale nie wiem czy w dalszym ciągu to coś zmienia
Poza tym możesz przecież od razu wyciągnąć ósemkę, czyli \(\displaystyle{ -16x+40=-8\left( 2x-5\right)}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2014, o 18:02 przez waliant, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
Popatrz na przykładzie
\(\displaystyle{ 12x^4-3x-28x+7=3x^3(4x-1)-7(4x-1)}\) przed drugi nawias wyciągnęłam taką liczbę, żeby w obu nawiasach było dokładnie to samo.
Czyli otrzymałam takie same 2 nawiasy, teraz te jednakowe nawiasy (w postaci jednej sztuki) wypisuję na początku, czyli wyciągam przed nawias, który, nowy utworzę
\(\displaystyle{ (4x-1)(3x^3-7)}\)
W tym nowym nawiasie jest to co stało przed nawiasami linijkę wyżej, razem ze znakami.
Jeśli wymnożysz te nowo uzyskane nawiasy i wyredukujesz, to otrzymasz takie samo wyrażenie jakie bylo na początku, to jest sprawdzenie, że dobrze zrobiłeś.
\(\displaystyle{ 12x^4-3x-28x+7=3x^3(4x-1)-7(4x-1)}\) przed drugi nawias wyciągnęłam taką liczbę, żeby w obu nawiasach było dokładnie to samo.
Czyli otrzymałam takie same 2 nawiasy, teraz te jednakowe nawiasy (w postaci jednej sztuki) wypisuję na początku, czyli wyciągam przed nawias, który, nowy utworzę
\(\displaystyle{ (4x-1)(3x^3-7)}\)
W tym nowym nawiasie jest to co stało przed nawiasami linijkę wyżej, razem ze znakami.
Jeśli wymnożysz te nowo uzyskane nawiasy i wyredukujesz, to otrzymasz takie samo wyrażenie jakie bylo na początku, to jest sprawdzenie, że dobrze zrobiłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 lut 2014, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pl
- Podziękował: 2 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
\(\displaystyle{ 2 x^{4} -5 x^{3} -16x+40 \\
x^{3} (2x-5) -8(2x-5)\\
(2x-5)(x^{3}-8)}\)
\(\displaystyle{ 3 x^{4} + x^{3} -81x-27 \\
x^{3} (3x+x) -27(3x+1)\\
(3x-x)( x^{3}+27)}\)
Teraz dobrze ? Poproszę jeszcze o podpowiedź do tych zadań
A) \(\displaystyle{ 4 x^{3} -8x}\)
B) \(\displaystyle{ 3 x^{3} -9x}\)
x^{3} (2x-5) -8(2x-5)\\
(2x-5)(x^{3}-8)}\)
\(\displaystyle{ 3 x^{4} + x^{3} -81x-27 \\
x^{3} (3x+x) -27(3x+1)\\
(3x-x)( x^{3}+27)}\)
Teraz dobrze ? Poproszę jeszcze o podpowiedź do tych zadań
A) \(\displaystyle{ 4 x^{3} -8x}\)
B) \(\displaystyle{ 3 x^{3} -9x}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2014, o 14:22 przez newhope, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
W drugim przykładzie masz błąd: w drugiej linijce w drugim nawiasie powinien być plus, przez co w trzeciej też. Poza tym, w obu przypadkach możesz rozłożyć jeszcze drugi nawias.
Co do A i B: widzisz coś, co te wyrazy mają wspólnego tzn. coś co możesz wyciągnąć przed nawias?
Co do A i B: widzisz coś, co te wyrazy mają wspólnego tzn. coś co możesz wyciągnąć przed nawias?
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
W drugim przykładzie masz błąd: w drugiej linijce w pierwszym nawiasie powinno być \(\displaystyle{ 3x+1}\).
Tym samym, w trzeciej linijce też trzeba poprawić.
Zasada jest taka, że wynosisz przed nawias to co jest dokładnie takie samo, czyli zawartość pierwszego nawiasu musi być dokładnie taka sama jak drugiego.
Żeby sprawdzić, czy dobrze zrobiłeś, wymnażasz z powrotem to co otrzymałeś, i powinno wyjść dokładnie to samo co było w wyjściowym wyrażeniu. Jeśli nie wychodzi, gdzieś jest błąd.
Tym samym, w trzeciej linijce też trzeba poprawić.
Zasada jest taka, że wynosisz przed nawias to co jest dokładnie takie samo, czyli zawartość pierwszego nawiasu musi być dokładnie taka sama jak drugiego.
Żeby sprawdzić, czy dobrze zrobiłeś, wymnażasz z powrotem to co otrzymałeś, i powinno wyjść dokładnie to samo co było w wyjściowym wyrażeniu. Jeśli nie wychodzi, gdzieś jest błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 lut 2014, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pl
- Podziękował: 2 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
Kaf pisze:W drugim przykładzie masz błąd: w drugiej linijce w drugim nawiasie powinien być plus, przez co w trzeciej też. Poza tym, w obu przypadkach możesz rozłożyć jeszcze drugi nawias.
Co do A i B: widzisz coś, co te wyrazy mają wspólnego tzn. coś co możesz wyciągnąć przed nawias?
Czyli
\(\displaystyle{ (x^{3}+27) \\
(x- \sqrt{3}) (x+ \sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ (x^{3}-8) \\
(x- \sqrt{2}) (x+ \sqrt{2})}\)
Co do A i B , wyciągnąć x i tak samo jak na górze ^^ ?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 lut 2014, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pl
- Podziękował: 2 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
\(\displaystyle{ (x^{3}+27) \\
x^{3}+27 = x^{3}+3^{3} \\
(x+3) (x^{2}-3x+9)}\)
\(\displaystyle{ (x^{3}+8) \\
x^{3}+8 = x^{3}+2^{3} \\
(x+2) (x^{2}-2x-4)}\)
x^{3}+27 = x^{3}+3^{3} \\
(x+3) (x^{2}-3x+9)}\)
\(\displaystyle{ (x^{3}+8) \\
x^{3}+8 = x^{3}+2^{3} \\
(x+2) (x^{2}-2x-4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Rozklad wielomianów na czynnik
Wyciągnij odrazu odpowiednio \(\displaystyle{ 4x}\) i \(\displaystyle{ 3x}\) i skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów.newhope pisze:Co do A i B , wyciągnąć x i tak samo jak na górze ^^ ?