Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
Mam problem z taką nierównością:
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{ x^{2}-9 } \le 1}\)
jedynkę przenoszę na lewo, i doprowadzam do wspólnego mianownika czyli wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{ x^{2}-9 }-1 \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{ x^{2}-9}- \frac{ x^{2}-9}{ x^{2}-9}\le0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)-(x^{2}-9)}{x^{2}-9}\le0/* (x^{2}-9)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+1)-(x^{2}-9)(x^{2}-9)\le0}\)
i jak z tego wyznaczyć miejsca zerowe?
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{ x^{2}-9 } \le 1}\)
jedynkę przenoszę na lewo, i doprowadzam do wspólnego mianownika czyli wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{ x^{2}-9 }-1 \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{ x^{2}-9}- \frac{ x^{2}-9}{ x^{2}-9}\le0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)-(x^{2}-9)}{x^{2}-9}\le0/* (x^{2}-9)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+1)-(x^{2}-9)(x^{2}-9)\le0}\)
i jak z tego wyznaczyć miejsca zerowe?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
Przemnożyć i rozwiązać nierówność wielomianową.
Uwzględnij dziedzinę. Źle przemnożyłeś przez kwadrat. wtedy będziesz mógł \(\displaystyle{ (x^2 - 9)}\) wyciągnąć przed nawias.
Uwzględnij dziedzinę. Źle przemnożyłeś przez kwadrat. wtedy będziesz mógł \(\displaystyle{ (x^2 - 9)}\) wyciągnąć przed nawias.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
Winno być:
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2-9)-(x^{2}-9)(x^{2}-9)\le0}\)
Dalej wyciągasz przed nawias i liczysz.
Widzę nowe drogę w nauczaniu. Mnożenie przez kwadrat mianownika. Ja jestem nauczony, że iloraz dwóch wyrazów ma taki sam znak co ich iloczyn, więc:
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)-(x^{2}-9)}{x^{2}-9}\le0 \Leftrightarrow \left( (x+1)-(x^{2}-9)\right) \left( x^{2}-9\right) \le0}\)
Technicznie to nic nic zmienia, ale w tym przypadku może nie popełniłbyś takiego błędu.
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2-9)-(x^{2}-9)(x^{2}-9)\le0}\)
Dalej wyciągasz przed nawias i liczysz.
Widzę nowe drogę w nauczaniu. Mnożenie przez kwadrat mianownika. Ja jestem nauczony, że iloraz dwóch wyrazów ma taki sam znak co ich iloczyn, więc:
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)-(x^{2}-9)}{x^{2}-9}\le0 \Leftrightarrow \left( (x+1)-(x^{2}-9)\right) \left( x^{2}-9\right) \le0}\)
Technicznie to nic nic zmienia, ale w tym przypadku może nie popełniłbyś takiego błędu.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
czyli jak wyciagam przed nawias to powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ (x^{2} -9)[(x+1)-1 \cdot 1]}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} -9)[(x+1)-1 \cdot 1]}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2014, o 13:31 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
Skąd te \(\displaystyle{ 1\cdot 1}\)?
Jak wyciągniesz przed nawias \(\displaystyle{ x^2-9}\) to wyjdzie to co napisałem po znaku \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\)
Jak wyciągniesz przed nawias \(\displaystyle{ x^2-9}\) to wyjdzie to co napisałem po znaku \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
pyzol, nowa metoda to to nie jest. Ja byłem też tak uczony w liceum(6 lat temu). Ale za to Twój sposób jest bardziej zrozumiały i przynajmniej dla mnie lepszy : )
Co do samego zadania. Jeśli przemnażasz obustronnie przez jakiś składnik to mnożysz CAŁĄ lewą strone i CAŁĄ prawa strone przez ten składnik. Krótko mówiąc. U Ciebie brakuje nawiasu po lewej stronie.-- 2 mar 2014, o 13:35 --exevan, rozumiesz co to znaczy wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias? Może w tym problem .
Co do samego zadania. Jeśli przemnażasz obustronnie przez jakiś składnik to mnożysz CAŁĄ lewą strone i CAŁĄ prawa strone przez ten składnik. Krótko mówiąc. U Ciebie brakuje nawiasu po lewej stronie.-- 2 mar 2014, o 13:35 --exevan, rozumiesz co to znaczy wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias? Może w tym problem .
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
tak rozumiem, to w w pierwszym nawiasie grupujemy od największej potęgi i wychodzi równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ - x^{2}+x+10}\)
i liczyć deltę? a z drugiego nawiasu
\(\displaystyle{ x \le 3}\)
\(\displaystyle{ x \ge -3}\)
może inaczej. mam do policzenia takie coś:
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} } \frac{x+1}{9-x ^{2} } \ge 0}\)
no ale z tego własnie wyszło to co w pierwszym poście napisałem. Dodatkowo rozwiązanie tego wynosi:
\(\displaystyle{ x \in \left\langle - \infty , \frac{-1- \sqrt{33} }{2}\right) \cup \left( - 1 , \frac{\sqrt{33}-1 }{2}\right)}\)
\(\displaystyle{ - x^{2}+x+10}\)
i liczyć deltę? a z drugiego nawiasu
\(\displaystyle{ x \le 3}\)
\(\displaystyle{ x \ge -3}\)
może inaczej. mam do policzenia takie coś:
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} } \frac{x+1}{9-x ^{2} } \ge 0}\)
no ale z tego własnie wyszło to co w pierwszym poście napisałem. Dodatkowo rozwiązanie tego wynosi:
\(\displaystyle{ x \in \left\langle - \infty , \frac{-1- \sqrt{33} }{2}\right) \cup \left( - 1 , \frac{\sqrt{33}-1 }{2}\right)}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2014, o 14:01 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
exevan, nie wiem co logarytm tutaj robi... Skąd to wziąłeś?
\(\displaystyle{ \left( (x+1)-(x^{2}-9)\right) \left( x^{2}-9\right) \le 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x^2-9\right) \cdot \left( -x^2 +x +10\right) \le 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-3\right)\left( x+3\right)\left(-x^2 + x +10 \right) \le 0}\)
Wylicz deltę, miejsca zerowa, doprowadź do postaci iloczynowej, nanieś rozwiązania na oś , naszkicuj wykres i zaznacz przedziały.
\(\displaystyle{ \left( (x+1)-(x^{2}-9)\right) \left( x^{2}-9\right) \le 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x^2-9\right) \cdot \left( -x^2 +x +10\right) \le 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-3\right)\left( x+3\right)\left(-x^2 + x +10 \right) \le 0}\)
Wylicz deltę, miejsca zerowa, doprowadź do postaci iloczynowej, nanieś rozwiązania na oś , naszkicuj wykres i zaznacz przedziały.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
logarytm jest z zadania.
mam wyznaczyć dziedzine funkcji, i były 3 założenia w tym to jedno które podałem z logarrytmem że musi być większe lub równe 0 bo ten cały logarytm był pod pierwiastkiem.
mam wyznaczyć dziedzine funkcji, i były 3 założenia w tym to jedno które podałem z logarrytmem że musi być większe lub równe 0 bo ten cały logarytm był pod pierwiastkiem.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
exevan, to w czym dalej problem? Masz 3 założenia. Rozpisujesz wszystko i bierzesz część wspólną wszystkich przedziałów, które Ci wyjdą.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
ja tego nie rozumiem.. z tej delty wycohdzą inne liczby niż podane w odpowiedzi....
może dam całe zadanie tu i rozwiąż.
Wyznacz dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\log _{ \frac{1}{2} } \frac{x+1}{9-x ^{2}} }}\)
zał:
\(\displaystyle{ 9-x ^{2} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{9-x ^{2} }>0}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} } \frac{x+1}{9-x ^{2} } \ge 0}\)
-- 2 mar 2014, o 14:06 --
w tym problem że mi nie wychodzi to... dlatego tu napisałem-.-
częścią wspólną jest:
\(\displaystyle{ x \in \left\langle - \infty , \frac{-1- \sqrt{33} }{2}\right) \cup \left( - 1 , \frac{\sqrt{33}-1 }{2}\right)}\)
i mi to nie wychodzi
może dam całe zadanie tu i rozwiąż.
Wyznacz dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\log _{ \frac{1}{2} } \frac{x+1}{9-x ^{2}} }}\)
zał:
\(\displaystyle{ 9-x ^{2} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{9-x ^{2} }>0}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} } \frac{x+1}{9-x ^{2} } \ge 0}\)
-- 2 mar 2014, o 14:06 --
w tym problem że mi nie wychodzi to... dlatego tu napisałem-.-
częścią wspólną jest:
\(\displaystyle{ x \in \left\langle - \infty , \frac{-1- \sqrt{33} }{2}\right) \cup \left( - 1 , \frac{\sqrt{33}-1 }{2}\right)}\)
i mi to nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 2 mar 2014, o 14:07 przez exevan, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
exevan, no i założenia są ok ! Teraz po kolei liczymy. Co wychodzi w pierwszym założeniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
1 założenie:
\(\displaystyle{ -x ^{2} \neq -9 /:(-1)}\)
\(\displaystyle{ x \neq 3 \cup x \neq -3}\)
\(\displaystyle{ -x ^{2} \neq -9 /:(-1)}\)
\(\displaystyle{ x \neq 3 \cup x \neq -3}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Problem z wyznaczeniem pierwiastków.
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} } \frac{x+1}{9-x ^{2} } \ge 0 \Leftrightarrow \frac{x+1}{9-x ^{2} } \le 1\\
\frac{x+1}{9-x ^{2} } -1 \le 0\\
\frac{x+1}{9-x^2}-\frac{9-x^2}{9-x^2} \le 0\\
\frac{x^2+x-8}{9-x^2} \le 0 \Leftrightarrow \left( {x^2+x-8}\right) \left( {9-x^2} \right) \le 0}\)
Następnym razem podaj zadanie od początku.
\frac{x+1}{9-x ^{2} } -1 \le 0\\
\frac{x+1}{9-x^2}-\frac{9-x^2}{9-x^2} \le 0\\
\frac{x^2+x-8}{9-x^2} \le 0 \Leftrightarrow \left( {x^2+x-8}\right) \left( {9-x^2} \right) \le 0}\)
Następnym razem podaj zadanie od początku.