Rozwiąż równanie i nierówność 2 przykłady 1 Liceum

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
agnieszka884
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 27 mar 2009, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 28 razy

Rozwiąż równanie i nierówność 2 przykłady 1 Liceum

Post autor: agnieszka884 »

Witam
Mam problem z rozwiązaniem tych oto dwóch przykładów. prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku co z czego się wzięło
a) \(\displaystyle{ \left( x- \frac{1}{2} \right) ^{2} = -2 \left( x- \sqrt{6} \right) \left( x+ \sqrt{6} \right) + 1}\)
b) \(\displaystyle{ \left( 2-x\right) ^{2} -5 \ge \left( x- \sqrt{3} \right) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2014, o 22:16 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Rozwiąż równanie i nierówność 2 przykłady 1 Liceum

Post autor: Ania221 »

Trzeba tu zastosować wzory skróconego mnożenia.
Proponuję zacząć od wypisania tych wzorów, tutaj, są 3 które Cię obowiązują.
Następnie zastanów się, który gdzie wykorzystasz.

Sprawdź, czy pierwszy przykład jest dobrze przepisany.
ODPOWIEDZ