dla jakich wartosci m rownanie \(\displaystyle{ mx^{3}+(9m-3)x^{2}+(2-m)x=0}\) ma co najmniej jedno rozw dodatnie
Oczywisice wyciagamy x przed nawias i mamy
\(\displaystyle{ x[mx^{2}+(9m-3)x+2-m]=0}\)
mamy teraz 2 przypadki 1) \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}??: a mi wychodzi w zerze otwarty przedzial :/}\)
Jakie zalozenia??
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Jakie zalozenia??
smerfetka18, co najmniej jedno dodatnie, warunki takie:
\(\displaystyle{ \begin{cases}a\neq 0\\\Delta>0\\x_1x_20\\x_1x_2\geq 0\\x_1+x_2>0\end{cases}\;\vee\;\begin{cases}a\neq 0\\\Delta=0\\x_0>0\end{cases}\;\vee\;\begin{cases}a=0\\x_0>0\end{cases}}\)
i z tego ostatniego wychodzi m=0
\(\displaystyle{ \begin{cases}a\neq 0\\\Delta>0\\x_1x_20\\x_1x_2\geq 0\\x_1+x_2>0\end{cases}\;\vee\;\begin{cases}a\neq 0\\\Delta=0\\x_0>0\end{cases}\;\vee\;\begin{cases}a=0\\x_0>0\end{cases}}\)
i z tego ostatniego wychodzi m=0