wyznacz parametr a.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kruszynka18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 23 kwie 2007, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Kielc

wyznacz parametr a.

Post autor: kruszynka18 »

Widząc ze wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-ax^{2}-\frac{1}{2}}\) ma pierwiastek dwukrotny, wyznacz parametr a.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

wyznacz parametr a.

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ W(x)=(x-c)^{2}(x-d)}\)
wymnóż i porównaj współczynniki.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

wyznacz parametr a.

Post autor: greey10 »

ja jeszcze troszke inne zaproponuje rozwiazanie:
obliczasz pochodna
\(\displaystyle{ w'(x)=x(3x-2a)}\) 0 nie jest pierwiastkiem w(x) wiec \(\displaystyle{ x=\frac{2a}{3}}\) musi byc nim. a majac dany pierwiastek dalej nie powinno byc problemow.
ODPOWIEDZ