Dzielenie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
CloudyNight96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 gru 2013, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: CloudyNight96 »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez trójmian \(\displaystyle{ p(x)=x ^{2}-4x-5}\) wiedząc że liczba \(\displaystyle{ 5}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)=}\)6.
Próbowałem skracać \(\displaystyle{ p(x)}\) tak żeby otrzymać \(\displaystyle{ x-a}\), ale są dwie możliwości. \(\displaystyle{ x-5}\) lub \(\displaystyle{ x+1}\). Mam podane \(\displaystyle{ W(x)}\) dla obu tych wartości i wiem że \(\displaystyle{ W(a)=R}\) ale nie bardzo wiem co dalej robić bedą dwa przypadki?
Ostatnio zmieniony 4 lut 2014, o 00:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+ax+b}\) gdzie szukane \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\) i liczysz \(\displaystyle{ W(5)}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)}\)
CloudyNight96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 gru 2013, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: CloudyNight96 »

A możesz wytłumaczyć?
Ostatnio zmieniony 3 lut 2014, o 23:01 przez CloudyNight96, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x):P(x)=Q(x)}\) reszty \(\displaystyle{ ax+b}\) zatem \(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+ax+b}\) (q(x) jest nieistotne)

Masz podane \(\displaystyle{ W(5)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)=6}\) i liczysz z podanego \(\displaystyle{ W(x)}\)
CloudyNight96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 gru 2013, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: CloudyNight96 »

Q(x) jest nieistotne tzn całkiem je pomijam?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: kropka+ »

Policz \(\displaystyle{ P(5)}\) i \(\displaystyle{ P(-1)}\) to wszystko się wyjaśni.
ODPOWIEDZ