zabawa z równaniem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lordbross
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 mar 2012, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

zabawa z równaniem

Post autor: lordbross »

Mam pytanko. Otóż mam równanie:

\(\displaystyle{ f(x) = 100^{x} + 25^{x}}\)

Czy mogę zrobić takie machnium dla potęgi niewiadomej ??

\(\displaystyle{ f(x) = ( 10 + 5 )^{x} - 100}\)-- 30 sty 2014, o 10:51 --Czy muszę wypierwiastkować, żeby przed x wskoczyla ^2
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

zabawa z równaniem

Post autor: Ania221 »

To co napisałeś to nie jest równanie tylko wzór funkcji.
Przepisz całą treść zadania.

A czy \(\displaystyle{ 10+5=100}\)?
Możesz rozdzielić podstawę potęgowania na \(\displaystyle{ 4 \cdot 25}\)
Albo \(\displaystyle{ 100=(10^2)^x=(10^x)^2}\)
lordbross
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 mar 2012, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

zabawa z równaniem

Post autor: lordbross »

no własnie z ta ostatnia linijka myslalem tez, dzieki-- 30 sty 2014, o 11:06 --Mam jeszcze jedno pytanko, otóż mam funkcje:

\(\displaystyle{ f(x)=25^{x} + 4^{x}}\)

mam ja przekształcic na \(\displaystyle{ f( \frac{x}{2} )}\)

\(\displaystyle{ f( \frac{x}{2} ) = 5^{x} + 2^{x}}\)

i jak to sobie najlepiej uprościc?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

zabawa z równaniem

Post autor: musialmi »

"Najlepiej" zrobić to jedyną metodą, jaka wpada do głowy w pierwszym momencie po zobaczeniu polecenia:
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=25^{x}+4^{x}=\left(5^{2}\right)^{x}+\left(2^{2}\right)^{x}=5^{2x}+2^{2x}}\)
A potem to tylko podstawić...
ODPOWIEDZ