pierwiastki w zależności o parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
pierwiastki w zależności o parametru
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-mx+m-1}\) ma trzy różne pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
pierwiastki w zależności o parametru
Troszeczkę źle cie naprowadziłem z tymi wzorkami Viete'y. Przyszło mi na myśl szybsze rozwiązanie.
Więc najpierw poszukaj pierwiastka tego równania, a później będziesz miała już zwykłe kwadratowe.
Więc najpierw poszukaj pierwiastka tego równania, a później będziesz miała już zwykłe kwadratowe.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
pierwiastki w zależności o parametru
cytrynka114, mortan517, mortan pewnie jednocześnie pisał w dwóch tematach
W innym wątku trzeba było skorzystać ze wzorów Viete
Jedynka będzie pierwiastkiem . Nie widzę innego sposobu jak podzielić
Warunek na dwa różne będzie z wyróżnika
Trzeba będzie jeszcze sprawdzić czy któreś z nich jest jedynką
musialmi, co do grupowania to proponowałbym w ten sposób
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-mx+m-1\\
W\left( x\right)=\left( x^3-1\right)-m\left( x-1\right) \\}\)
Teraz można skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia i wyłączyć wspólny czynnik
W innym wątku trzeba było skorzystać ze wzorów Viete
Jedynka będzie pierwiastkiem . Nie widzę innego sposobu jak podzielić
Warunek na dwa różne będzie z wyróżnika
Trzeba będzie jeszcze sprawdzić czy któreś z nich jest jedynką
musialmi, co do grupowania to proponowałbym w ten sposób
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-mx+m-1\\
W\left( x\right)=\left( x^3-1\right)-m\left( x-1\right) \\}\)
Teraz można skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia i wyłączyć wspólny czynnik
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
pierwiastki w zależności o parametru
Dobra propozycja, ale ja nie znam wzorów skróconego mnożenia dla trzeciej potęgi, dlatego zaproponowałem ten bardziej gimnazjalny sposób A poza tym zgadywanie pierwiastków uważam za najgorszy sposób rozwiązania tego zadania (bo nie zawsze jest to proste), ale działa, jasne.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
pierwiastki w zależności o parametru
Najgorszy ? Czasami łatwiej jest sprawdzić \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\) niż grupować. Wszystko zależy od przykładu.