parametr i liczba rozwiązań równania
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ x^4+(k-1)x^2+k^2+4k-5=0}\)
Równanie to ma mieć dwa różne rozwiązania. NAleży wyznaczyć wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) aby tak było.
Zastosowałam to podstawienie:
Niech \(\displaystyle{ t=x^2 ,t \ge 0}\)
Wtedy mamy:
\(\displaystyle{ t^2+(k-1)t+k^2+4k-5=0}\)
Żeby wyjściowe równanie miało dwa różne rozwiązania to
\(\displaystyle{ \Delta_t=0}\), tak? Jaki jeszcze warunek jest potrzebny?
\(\displaystyle{ x^4+(k-1)x^2+k^2+4k-5=0}\)
Równanie to ma mieć dwa różne rozwiązania. NAleży wyznaczyć wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) aby tak było.
Zastosowałam to podstawienie:
Niech \(\displaystyle{ t=x^2 ,t \ge 0}\)
Wtedy mamy:
\(\displaystyle{ t^2+(k-1)t+k^2+4k-5=0}\)
Żeby wyjściowe równanie miało dwa różne rozwiązania to
\(\displaystyle{ \Delta_t=0}\), tak? Jaki jeszcze warunek jest potrzebny?
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
Zatem:
\(\displaystyle{ \Delta_t=0 \vee \begin{cases} \Delta_t > 0 \\ t_1 \cdot t_2<0 \end{cases}}\) ?
Mam wrażenie, że jeszcze coś jest nie tak...
\(\displaystyle{ \Delta_t=0 \vee \begin{cases} \Delta_t > 0 \\ t_1 \cdot t_2<0 \end{cases}}\) ?
Mam wrażenie, że jeszcze coś jest nie tak...
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
\(\displaystyle{ \Delta>0 \ \wedge \ t_{1} \cdot t_{2} < 0 \\ \Delta=0 \ \wedge \ t_{0} > 0}\)
Tylko tyle, czemu masz takie wrażenie?
Tylko tyle, czemu masz takie wrażenie?
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
Bo nie wychodzi tak jak powinno...A mianowicie ja otrzymuję:
1)\(\displaystyle{ k \in \left(-2 \sqrt{2}, \right2 \sqrt{2} )\wedge k \in \left( -5\right, 1)}\)
2) \(\displaystyle{ k= -2 \sqrt{2}\vee k= 2 \sqrt{2} \wedge k=1}\)
co w efekcie końcowym nie daje prawidłowej odpowiedzi.
1)\(\displaystyle{ k \in \left(-2 \sqrt{2}, \right2 \sqrt{2} )\wedge k \in \left( -5\right, 1)}\)
2) \(\displaystyle{ k= -2 \sqrt{2}\vee k= 2 \sqrt{2} \wedge k=1}\)
co w efekcie końcowym nie daje prawidłowej odpowiedzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
\(\displaystyle{ -3k-18k+21}\) i już znalazłam błąd:)więc dziękuję bardzo
Mam jeszcze natomiast problem z jeszcze jednym zadaniem...
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ x^3+(k+1)x^2+(k-3)x-3=0}\)
Wiemy, że jednym jego rozwiązaniem jest liczba \(\displaystyle{ -1}\). Zadanie polega na wyznaczeniu parametru \(\displaystyle{ k}\) wiedząc, że podane równanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań.
Mam jeszcze natomiast problem z jeszcze jednym zadaniem...
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ x^3+(k+1)x^2+(k-3)x-3=0}\)
Wiemy, że jednym jego rozwiązaniem jest liczba \(\displaystyle{ -1}\). Zadanie polega na wyznaczeniu parametru \(\displaystyle{ k}\) wiedząc, że podane równanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, o 13:01 przez krotka, łącznie zmieniany 1 raz.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
Tak, ale teraz po poprawce postu już nam tego nie trzeba.
wiedząc, że podane równanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań
czy
wiedząc, że podane rozwiązanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań
wiedząc, że podane równanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań
czy
wiedząc, że podane rozwiązanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
Przepraszam, że nie poinformowałam o edycji posta, zrobiłam to mechanicznie jak zobaczyłam błąd w treści. Ale nadal tkwię w martwym punkcie. Myślałam żeby skorzystać ze wzorów Viete`a dla równań stopnia trzeciego, ale jakoś średnio mi to idzie.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
Tak, trzeba z nich skorzystać. Mamy wzory Viete'a oraz warunek, że \(\displaystyle{ -1}\) jest średnią arytmetyczną pozostałych pierwiastków. Zapisz go.
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
parametr i liczba rozwiązań równania
No to skoro liczba \(\displaystyle{ -1}\) jest średnią arytmetyczną pozostałych pierwiastków to:
\(\displaystyle{ \frac{x_2+x_3}{2}=-1}\)
Odnośnie wzorów Viete`a to nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -1+x_2+x_3=-k-1 \\ -x_2-x_3+x_2x_3=k-3 \\-x_2x_3=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_2+x_3}{2}=-1}\)
Odnośnie wzorów Viete`a to nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -1+x_2+x_3=-k-1 \\ -x_2-x_3+x_2x_3=k-3 \\-x_2x_3=3 \end{cases}}\)