wyrażenia wymierne - parametr
wyrażenia wymierne - parametr
Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze względu na parametr
\(\displaystyle{ \frac{x-b}{x-2a} - \frac{x+2a}{x+b} \frac{}{} = \frac{(2a+b)x}{(x-2a)(x+b)}}\)
po odjęciu wyszło mi coś takiego \(\displaystyle{ \frac{-b ^{2}-4a ^{2} }{(x-2a)(x+b)} =\frac{(2a+b)x}{(x-2a)(x+b)}}\) i co mam teraz zrobić?
\(\displaystyle{ \frac{x-b}{x-2a} - \frac{x+2a}{x+b} \frac{}{} = \frac{(2a+b)x}{(x-2a)(x+b)}}\)
po odjęciu wyszło mi coś takiego \(\displaystyle{ \frac{-b ^{2}-4a ^{2} }{(x-2a)(x+b)} =\frac{(2a+b)x}{(x-2a)(x+b)}}\) i co mam teraz zrobić?
wyrażenia wymierne - parametr
zał:
\(\displaystyle{ x \neq 2a}\)
\(\displaystyle{ x \neq -b}\)
\(\displaystyle{ -b ^{2}-4a ^{2} = (2a+b)x}\)
dobrze?
\(\displaystyle{ x \neq 2a}\)
\(\displaystyle{ x \neq -b}\)
\(\displaystyle{ -b ^{2}-4a ^{2} = (2a+b)x}\)
dobrze?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
wyrażenia wymierne - parametr
Pokażę na najprostszym przykładzie
\(\displaystyle{ d=kx}\)
\(\displaystyle{ d=0 \wedge k=0}\) wtedy nasz układ jest nieoznaczony, czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań
\(\displaystyle{ d \neq 0 \wedge k \neq 0}\) wtedy nasz układ ma jedno rozwiązanie, a mianowicie \(\displaystyle{ x= \frac{d}{k}}\)
\(\displaystyle{ d \neq 0 \wedge k=0}\) wtedy układ jest sprzeczny
edit: literówka była
\(\displaystyle{ d=kx}\)
\(\displaystyle{ d=0 \wedge k=0}\) wtedy nasz układ jest nieoznaczony, czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań
\(\displaystyle{ d \neq 0 \wedge k \neq 0}\) wtedy nasz układ ma jedno rozwiązanie, a mianowicie \(\displaystyle{ x= \frac{d}{k}}\)
\(\displaystyle{ d \neq 0 \wedge k=0}\) wtedy układ jest sprzeczny
edit: literówka była
Ostatnio zmieniony 26 sty 2014, o 17:18 przez mortan517, łącznie zmieniany 1 raz.
wyrażenia wymierne - parametr
czyli tak to ma wyglądać:
\(\displaystyle{ 2a+b \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b ^{2}-4a ^{2} }{2a+b} \neq 2a}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b ^{2}-4a ^{2} }{2a+b} \neq -b}\)
\(\displaystyle{ 2a+b \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b ^{2}-4a ^{2} }{2a+b} \neq 2a}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b ^{2}-4a ^{2} }{2a+b} \neq -b}\)
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
wyrażenia wymierne - parametr
Czyli na przykład pierwszy przypadek (nieskończenie wiele rozwiązań):
\(\displaystyle{ \begin{cases} -b ^{2}-4a ^{2} = 0 \\ 2a+b=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -b ^{2}-4a ^{2} = 0 \\ 2a+b=0 \end{cases}}\)