Rozwiązując zad z fizyki otrzymałem pewien wielomian:
\(\displaystyle{ n^{4} + 2n^{3} + n^{2} - 219480n - 109740 = 0}\)
Jedyne na co wpadłem to:
\(\displaystyle{ ( 2n +1 ) \cdot ( n^{2} - 109740 ) + n^{4}}\)
Indeks \(\displaystyle{ n}\) jest liczba orbitali wiec \(\displaystyle{ n \in N^{+}}\)
troche fizyki i maty
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
troche fizyki i maty
\(\displaystyle{ n^{4} + 2n^{3} + n^{2} - 219480n - 109740 = 0\\
\left(n^{4} + 2n^{3} + n^{2} \right) -\left(219480n + 109740 \right)=0\\
\left( n^2+n\right)^2-\left(219480n + 109740 \right)=0\\
\left( n^2+n+\frac{y}{2}\right)^2-\left( yn^2+\left( y+219480\right)n + \frac{y^2}{4} +109740\right)=0\\
\left( y^2+438960\right)y-\left( y+219480\right)^2=0\\}\)
Rozwiązując równanie trzeciego stopnia rozłożysz równanie czwartego stopnia na iloczyn
dwóch trójmianów kwadratowych skąd łatwo policzysz n
Może się okazać że to co napisał cosinus jest prawdą i nie ma naturalnych n
Moim zdaniem rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
jest wygodniejszy niż sprawdzanie dzielników
\left(n^{4} + 2n^{3} + n^{2} \right) -\left(219480n + 109740 \right)=0\\
\left( n^2+n\right)^2-\left(219480n + 109740 \right)=0\\
\left( n^2+n+\frac{y}{2}\right)^2-\left( yn^2+\left( y+219480\right)n + \frac{y^2}{4} +109740\right)=0\\
\left( y^2+438960\right)y-\left( y+219480\right)^2=0\\}\)
Rozwiązując równanie trzeciego stopnia rozłożysz równanie czwartego stopnia na iloczyn
dwóch trójmianów kwadratowych skąd łatwo policzysz n
Może się okazać że to co napisał cosinus jest prawdą i nie ma naturalnych n
Moim zdaniem rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
jest wygodniejszy niż sprawdzanie dzielników
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
troche fizyki i maty
Pierwiastki równania: \(\displaystyle{ n^{4} + 2n^{3} + n^{2} - 219480n - 109740 = 0}\)mariuszm pisze:Może się okazać że to co napisał cosinus jest prawdą i nie ma naturalnych n
\(\displaystyle{ n_{1} \approx -30,66163515096324 +j52,23669866828847\\
n_{2} \approx -30,66163515096324-j52,23669866828847\\
n_{3} \approx 59,82327001716252\\
n_{4} \approx -0,4999997152360124}\)