Mam tu przykład z którym absolutnie nie umiem sobie poradzić, może ma ktoś pomysł?
\(\displaystyle{ W(x)=y^{3}(a-x)-x^{3}(a-y)+a^{3}(x-y)}\). Nie wiem jak to rozłożyć.
Poprawiam zapis. Calasilyar
Rozkład na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ y^3(a-x)-x^3(a-y)+a^3(x-y)=ay^3-xy^3-ax^3+x^3y+a^3x-a^3y= \\ =a(y^3-x^3)+a^3(x-y)+xy(x^2-y^2)= \\ =a(y-x)(y^2+xy+x^2)-a^3(y-x)-xy(y-x)(y+x)= \\ =(y-x)(a(y^2+xy+x^2)-a^3-xy(y+x))= \\ =(y-x)(ay^2+axy+ax^2-a^3-x^2y-xy^2)= \\ =(y-x)(a(x^2-a^2)+y^2(a-x)+xy(a-x))= \\ =(y-x)(a(x-a)(x+a)-y^2(x-a)-xy(x-a))= \\ =(y-x)(x-a)(a(x+a)-y^2-xy)=(y-x)(x-a)(ax+a^2-y^2-xy)= \\ =(y-x)(x-a)(x(a-y)+(a-y)(a+y))=(y-x)(x-a)(a-y)(x+a+y)}\)