funkcja, miejsca zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: Masita+++ »

udowodnij, że jeżeli funkcja \(\displaystyle{ f\left( x\right) = x^{3}+ax + b}\) ma trzy miejsca zerowe, to \(\displaystyle{ a \le 0}\)
Dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 16 sty 2014, o 23:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: matematyk1995 »

Rozwiąż: \(\displaystyle{ x^3+ax+b=(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)}\)
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: Masita+++ »

\(\displaystyle{ f\left( x\right) = x ^{3} + x ^{2} \left( -x _{3}-x _{2} -x _{1} \right) + x\left(x _{2}x _{3}+x _{1}x _{3} +x _{1}x _{2}\right) - x _{1}x _{2}x _{2}}\)

hm i co dalej ? może jeszcze mała podpowiedź
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: mortan517 »

Porównaj współczynniki przy odpowiednich pierwiastkach (wyjdą wzory Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego) i wtedy wywnioskuj coś.
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: Masita+++ »

nie widzę tego, zdaje sobie sprawę że to coś oczywistego ale nie potrafię wpaść co. Proszę o jeszcze małą podpowiedź
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: bakala12 »

Można też inaczej. Niech \(\displaystyle{ f}\) ma trzy miejsca zerowe. Ale \(\displaystyle{ f'(x)=3x^{2}+a}\). Gdyby \(\displaystyle{ a>0}\) to \(\displaystyle{ f'(x)>0}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ f}\) jest wielomianem ściśle rosnącym, co oznacza, że nie może mieć 3 różnych pierwiastków. Zatem \(\displaystyle{ a \le 0}\) cbdo.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: kropka+ »

Tu pewnie chodzi o wzory Cardano.
Poza tym jeśli mają być 3 pierwiastki, włącznie z zespolonymi, to twierdzenie jest nieprawdziwe.
Jeśli mają być 3 różne pierwiastki rzeczywiste, to też nie jest prawdziwe, bo dla \(\displaystyle{ a=0}\) jest tylko jeden pierwiastek.
Myślę, że chodzi o 3 różne pierwiastki rzeczywiste i \(\displaystyle{ a<0}\) wtedy spójrz tu: na przypadek3.
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: Masita+++ »

podstawiłam do a za \(\displaystyle{ x _{3} = -x _{1}-x _{2}}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ a= -\left( x^{2} + x_{1}x _{2} + x^{2} \right)}\) oczywiście składniku skrajne nawiasu mają indeks dolny równy 1 i 2 czy mogę już wnioskować że a ujemne korzystając z tego że jest to czynnik wzoru na sześcian różnicy i jak liczę deltę to zawsze wychodzi ujemna więc wyrażenie zawsze dodatnie ? Nie mam pojęcia jak zastosować wzory Cardano to jest zadanie z 1 kl liceum a konkretnie z podręcznika Operon Henryka Pawłowskiego.
Awatar użytkownika
Seth Briars
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Coot's Chapel
Pomógł: 55 razy

funkcja, miejsca zerowe

Post autor: Seth Briars »

kropka+ pisze: Jeśli mają być 3 różne pierwiastki rzeczywiste, to też nie jest prawdziwe, bo dla \(\displaystyle{ a=0}\) jest tylko jeden pierwiastek.
To nie jest kontrprzykład. Kontrprzykładem byłby wielomian postaci \(\displaystyle{ x^3+ax+b}\), mający 3 różne pierwiastki rzeczywiste w którym \(\displaystyle{ a>0}\).
Masita+++ pisze:podstawiłam do a za \(\displaystyle{ x _{3} = -x _{1}-x _{2}}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ a= -\left( x^{2} + x_{1}x _{2} + x^{2} \right)}\) oczywiście składniku skrajne nawiasu mają indeks dolny równy 1 i 2 czy mogę już wnioskować że a ujemne korzystając z tego że jest to czynnik wzoru na sześcian różnicy i jak liczę deltę to zawsze wychodzi ujemna więc wyrażenie zawsze dodatnie ? Nie mam pojęcia jak zastosować wzory Cardano to jest zadanie z 1 kl liceum a konkretnie z podręcznika Operon Henryka Pawłowskiego.
Można powoływać się na tzw. deltę albo po prostu \(\displaystyle{ a=-\left( x_1^{2} + x_{1}x _{2} + x_2^{2} \right)=-\left(\left(x_1+\frac{x_2}{2}\right)^2+\frac{3}{4}x_2^2\right) \le 0}\) (choć to w gruncie rzeczy ten sam argument)
ODPOWIEDZ