rozłóż na czynniki wielomiany-liceum poziom podstawowy

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gabrysiia21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2014, o 18:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

rozłóż na czynniki wielomiany-liceum poziom podstawowy

Post autor: gabrysiia21 »

Witam, mam taki przykład
\(\displaystyle{ 5x(3x-2)-9x^2+12x-4}\)
i w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ 2(3x-2)(x+1)}\)
Natomiast ja rozwiązuje to metodą z lekcji i nie wiem dlaczego wynik wychodzi zupełnie inny.
Mój sposób:
\(\displaystyle{ 5x(3x-2)-9x^2+12x-4=5x(3x-2)-(3x-2)=(5x-1)(3x-2).}\)
Bardzo proszę wskażcie, gdzie popełniam błąd.
Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, o 18:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tomkoder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 8 gru 2013, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 19 razy

rozłóż na czynniki wielomiany-liceum poziom podstawowy

Post autor: tomkoder »

Używaj \(\displaystyle{ LaTeX}\)a.

Pomyliłaś się.
Rób po kolei a będziesz miał dobrze.

\(\displaystyle{ 5x(3x-2)-9x^2+12x-4 = 5x(3x-2)-(9x^2-12x+4)=5x(3x-2)-(3x-2)^2=(3x-2)(5x-(3x-2))=(3x-2)(5x-3x+2)=(3x-2)(2x+2)=2(3x-2)(x+1)}\)
gabrysiia21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2014, o 18:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

rozłóż na czynniki wielomiany-liceum poziom podstawowy

Post autor: gabrysiia21 »

tak, już widzę mój błąd
dziękuję za prawidłowe rozwiązanie
pozdrawiam
ODPOWIEDZ