Wyznaczanie piewiastków wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Katino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 sty 2014, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie piewiastków wielomianów

Post autor: Katino »

Potrzebuje rozwiązać to zadanie na jutro i starać się to zrozumieć , proszę o pomoc .
\(\displaystyle{ W(x)= 2x^{3} - 3x^{2} -6x+9 \\ W(x)= 3x^{3} - 5x^{2} -6x+10}\)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2014, o 17:12 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Wyznaczanie piewiastków wielomianów

Post autor: cosinus90 »

Zapisz to najpierw porządnie w LaTeX-ie.
Zadanie należy rozwiązać metodą grupowania wyrazów.
taktaktak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 lut 2013, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 1 raz

Wyznaczanie piewiastków wielomianów

Post autor: taktaktak »

a) Sprawdź które wyrazy pasują do siebie, w tym przypadku będzie to \(\displaystyle{ 2x^{3} i -6x}\) oraz \(\displaystyle{ -3x^{2} i 18}\). Po wyłączeniu otrzymujesz \(\displaystyle{ w(x)=2x^{2}(x-3)-6(x-3)}\). Następnie możesz to połączyć w \(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(2x^{2}-6)}\). Dla ułatwienia wyciągasz sobię \(\displaystyle{ 2}\) z drugiej części i otrzymujesz \(\displaystyle{ W(x)=2(x-3)(x^{2}-3)}\). Ze wzoru na różnicę kwadratu rozkładasz to na \(\displaystyle{ W(x)=2(x-3)(x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})}\). Z tej postaci łatwo można wywnioskować, że pierwiastkami tego równania są liczby\(\displaystyle{ 3}\) , \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) oraz \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\). Spróbuj tak z drugim przykładem
Katino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 sty 2014, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie piewiastków wielomianów

Post autor: Katino »

Dziękuje za pomoc . Matematyka to dla mnie czarna magia ..
Próbuje to zrozumieć , łatwiej już tego nie można wytłumaczyć prawda ?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Wyznaczanie piewiastków wielomianów

Post autor: cosinus90 »

Kolega wyżej źle wytłumaczył, bo przecież na końcu pierwszego wielomianu jest \(\displaystyle{ 9}\),a nie \(\displaystyle{ 18}\). W pierwszej "parze" wyłącz przed nawias \(\displaystyle{ x^2}\), a w drugiej \(\displaystyle{ 3}\).
ODPOWIEDZ