parametr i suma sześcianów pierwiastków
parametr i suma sześcianów pierwiastków
Wielomian \(\displaystyle{ w(x)= x^{7} - 3m x^{4} + (2 m^{2} -4)x}\) ma trzy pierwiastki rzeczywiste. Wyznacz wartość parametru \(\displaystyle{ m}\), dla którego suma sześcianów pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ w}\) jest równa \(\displaystyle{ 6}\). Prosiłbym o rozwiązanie zadania w całości, a nie schemat rozwiązania, bo schemat znam tylko za Chiny mi to nie wychodzi. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 16:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Każde wyrażenie matematyczne należy umieszczać w całości między jedną parą tagów[latex], [/latex] .
Powód: Każde wyrażenie matematyczne należy umieszczać w całości między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
parametr i suma sześcianów pierwiastków
Suma wszystkich pierwiastków jest dana czy tylko tych rzeczywistych ?
Równanie \(\displaystyle{ W\left( x\right)=0}\) da się łatwo zredukowac do kwadratowego
Gdyby dana była suma wszystkich pierwiastków to korzystając ze wzorów Newtona wyraziłbyś
sumę sześcianów za pomocą wielomianów symetrycznych podstawowych
Następnie ze wzorów Viete wyraziłbyś sumę sześcianów za pomocą współczynników równania
Równanie \(\displaystyle{ W\left( x\right)=0}\) da się łatwo zredukowac do kwadratowego
Gdyby dana była suma wszystkich pierwiastków to korzystając ze wzorów Newtona wyraziłbyś
sumę sześcianów za pomocą wielomianów symetrycznych podstawowych
Następnie ze wzorów Viete wyraziłbyś sumę sześcianów za pomocą współczynników równania