dla jakich wartości parametrów...
- Fundak
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 19 lut 2007, o 10:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się biorą dzieci?
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 4 razy
dla jakich wartości parametrów...
...a i b przy dzieleniu wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}+x^{2}+ax+b}\) przez wielomian \(\displaystyle{ Q(x)=x^2-2x+2}\) otrzymamy resztę x.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
dla jakich wartości parametrów...
Po pisemnym podzieleniu wielomianów wyszło mi:
\(\displaystyle{ W(x)= (x^2-x-3) Q(x) +(a-4)x+b+6}\)
A więc a=5, b=-6.
\(\displaystyle{ W(x)= (x^2-x-3) Q(x) +(a-4)x+b+6}\)
A więc a=5, b=-6.