Wyrazenie algebraiczne, jak rozwiazac krok po kroku

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kwiatuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 sty 2014, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Wyrazenie algebraiczne, jak rozwiazac krok po kroku

Post autor: kwiatuz »

Witam, mam do obliczenia wielomian potrzebny mi do okreslenia dokladnosci robota. Zadanie jest proste lecz pare lat nie mialem z nim stycznosci a wiec troszke zapomnialem, a chce aby bylo dobrze, moglby mi ktos pomoc policzyc to zadanie krok po kroku? mam nadzieje ze znajdzie sie jakis chetny abym sam mogl zobaczyc jak sie to liczy i sobie przypomnieć. Sam probowalem cos policzyc i troche sie pogubilem wiec licze na wasza pomoc matematycy

\(\displaystyle{ W(x)=8 \frac{(x-41)(x-59)(x-99)}{(8-41)(8-59)(8-99)}+41 \frac{(x-8)(x-59)(x-99)}{(41-8)(41-59)(41-99)}+15 \frac{(x-8)(x-41)(x-99)}{(59-8)(59-41)(59-99)}+46 \frac{(x-8)(x-41)(x-59)}{(99-8)(99-41)(99-59)}}\)

jezeli pisze to w zlym dziale prosze o przesniesienie a nie kasacje, jestem nowym na forum i jest to moj pierwszy post, z gory dziekuje, Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 5 sty 2014, o 19:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Wyrazenie algebraiczne, jak rozwiazac krok po kroku

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale co chcesz zrobić z tym wielomianem? Uprościć?

JK
kwiatuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 sty 2014, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Wyrazenie algebraiczne, jak rozwiazac krok po kroku

Post autor: kwiatuz »

chce otrzymac z tego wielomian aby bylo \(\displaystyle{ x ^{3}, x ^{2}}\) i \(\displaystyle{ x}\),
Ostatnio zmieniony 6 sty 2014, o 00:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyrazenie algebraiczne, jak rozwiazac krok po kroku

Post autor: kropka+ »

Wykonaj działania w mianownikach i wymnóż czynniki w licznikach.
kwiatuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 sty 2014, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Wyrazenie algebraiczne, jak rozwiazac krok po kroku

Post autor: kwiatuz »

juz policzylem sobie za pomoca kalkulatora wolphram alpha dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ