Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) jest równa \(\displaystyle{ 2}\), a z dzielenia przez dwumian \(\displaystyle{ x-3}\) jest równa \(\displaystyle{ 5}\). Podaj wielomian \(\displaystyle{ R(x)}\), który jest resztą z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x-1)(x-3)}\).
Straciłem już za dużo czasu na to proste zadanie, proszę o podpowiedź, nie wiem jak to ugryźć.
Dzieleniem wielomianów z resztą
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Dzieleniem wielomianów z resztą
Tw. Bezouta.
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)=2}\)
\(\displaystyle{ W\left( 3\right)=5}\)
Co dalej?
Jakiej postaci bedzie szukana reszta?
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)=2}\)
\(\displaystyle{ W\left( 3\right)=5}\)
Co dalej?
Jakiej postaci bedzie szukana reszta?
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 95 razy
- Pomógł: 1 raz
Dzieleniem wielomianów z resztą
Korzystając z tej odpowiedzi udało mi się rozwiązać zadanie. Wynik to \(\displaystyle{ R(x)=\frac{3}{2}x+\frac{1}{2}}\).
Chciałbym się jednak zapytać, dlaczego reszta ma mieć postać wielomianu pierwszego stopnia? Po tej odpowiedzi ciągle nie wiem, dlaczego reszta ma mieć postać liniową. Dlaczego nie można dzielić dalej z resztą?
\(\displaystyle{ W(1)=2\\}\)
\(\displaystyle{ W(3)=5\\}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=2 \\ 3a+b=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ R(x)=\frac{3}{2}x+\frac{1}{2}}\).
Chciałbym się jednak zapytać, dlaczego reszta ma mieć postać wielomianu pierwszego stopnia? Po tej odpowiedzi ciągle nie wiem, dlaczego reszta ma mieć postać liniową. Dlaczego nie można dzielić dalej z resztą?
\(\displaystyle{ W(1)=2\\}\)
\(\displaystyle{ W(3)=5\\}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=2 \\ 3a+b=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ R(x)=\frac{3}{2}x+\frac{1}{2}}\).
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Dzieleniem wielomianów z resztą
\(\displaystyle{ W\left( x\right)= I\left( x\right)D\left( x\right)+R\left( x\right)}\)
Reszta jest zawsze o stopień niższa od \(\displaystyle{ D\left( x\right)}\)
Reszta jest zawsze o stopień niższa od \(\displaystyle{ D\left( x\right)}\)