hej, mam tu takie zadanie :
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x ^{5}-x ^{4} +4x ^{3}+nx ^{2}+mx+k}\). Wyznacz parametry m, k ta, aby ten wielomian był podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ G(x)= (x-2) ^{3}}\) .
w sumie jedyne czego jestem pewno to to że \(\displaystyle{ W(2)= 0}\)
funkcje wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
funkcje wielomianowe
1. Wykorzystać to że \(\displaystyle{ W(2)= 0}\) otrzymasz pierwsze równanie
Potem podzielić wielomian przez \(\displaystyle{ (x-2)}\), reszta ma być równa zero, otrzymasz drugie równanie, to co wyjdzie ponownie podzielić przez \(\displaystyle{ (x-2)}\), reszta równa zero, masz okład 3 równań.-- 4 sty 2014, o 12:52 --2. Obliczyć pierwszą pochodną, przyrównać do zera dal \(\displaystyle{ x=2}\), masz drugie równanie
Obliczyć drugą pochodną, przyrównać do zera dla \(\displaystyle{ x-2}\), masz trzecie równanie.
Potem podzielić wielomian przez \(\displaystyle{ (x-2)}\), reszta ma być równa zero, otrzymasz drugie równanie, to co wyjdzie ponownie podzielić przez \(\displaystyle{ (x-2)}\), reszta równa zero, masz okład 3 równań.-- 4 sty 2014, o 12:52 --2. Obliczyć pierwszą pochodną, przyrównać do zera dal \(\displaystyle{ x=2}\), masz drugie równanie
Obliczyć drugą pochodną, przyrównać do zera dla \(\displaystyle{ x-2}\), masz trzecie równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków