Udowodnij, że jeżeli równanie \(\displaystyle{ ax^{5}+b x^{4}+c=0}\) ,gdzie \(\displaystyle{ ac \neq 0}\) ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste to równanie \(\displaystyle{ cx^{5}+bx+a=0}\) także ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste.
W odpowiedzi jest że jeżeli \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) są pierwiastkami pierwszego równania to \(\displaystyle{ \frac{1}{ x_{1} },\frac{1}{ x_{2} },\frac{1}{ x_{3} },}\) są pierwiastkami drugiego równania, ale nie umiem tego udowodnić. Próbowałem ze wzorami Viete' a ale nie udało mi się nic wywnioskować z nich
Powiązanie po między pierwiastkami dwóch równań - Rosja 94
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Powiązanie po między pierwiastkami dwóch równań - Rosja 94
Masz takie coś:
\(\displaystyle{ ax_{1}^{5}+bx_{1}^{4}+c=0}\)
Podziel to teraz stronami przez \(\displaystyle{ x_{1}^{5}}\) (nie zapomnij żeby sprawdzić czy nie dzielisz przez 0).
\(\displaystyle{ ax_{1}^{5}+bx_{1}^{4}+c=0}\)
Podziel to teraz stronami przez \(\displaystyle{ x_{1}^{5}}\) (nie zapomnij żeby sprawdzić czy nie dzielisz przez 0).
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 10 razy
Powiązanie po między pierwiastkami dwóch równań - Rosja 94
Jeśli \(\displaystyle{ x_{1}=0}\) to \(\displaystyle{ c=0}\) więc sprzeczność z założeniem. Jak podzielę obustronnie to dostaje:
\(\displaystyle{ a+by_{1}+c y_{1}^{5}=0}\) gdzie \(\displaystyle{ y_{1}= \frac{1}{ x_{1} }}\) i stąd teza jest już jasna. Dziękuje
\(\displaystyle{ a+by_{1}+c y_{1}^{5}=0}\) gdzie \(\displaystyle{ y_{1}= \frac{1}{ x_{1} }}\) i stąd teza jest już jasna. Dziękuje