funkcje wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
problem_matematyczny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

funkcje wielomianowe

Post autor: problem_matematyczny »

Hej,mam problem z pewnym zadaniem a mianowicie:
Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x ^{12}+2x ^{3}+x ^{2}+4x+5}\) przez wielomian \(\displaystyle{ G(x) = x ^{2}-1}\)

zastanawiałam się czy jakby podstawić \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\) a potem to zsumować czyli by wyszło \(\displaystyle{ 12}\) to czy to jest reszta?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2014, o 00:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

funkcje wielomianowe

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-1)V(x)+ax+b}\)
gdzie \(\displaystyle{ ax+b}\) to szukana reszta
Wystarczy teraz podstawić \(\displaystyle{ x=-1,1}\) i wyliczyć \(\displaystyle{ a,b}\)
problem_matematyczny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

funkcje wielomianowe

Post autor: problem_matematyczny »

a dlaczego bierzemy \(\displaystyle{ ax+b}\) ?
i w sumie jak podstawiłam to wychodzi \(\displaystyle{ 6x+7}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2014, o 00:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

funkcje wielomianowe

Post autor: Jan Kraszewski »

problem_matematyczny pisze:a dlaczego bierzemy \(\displaystyle{ ax+b}\) ?
Bo jak dzielisz przez wielomian stopnia drugiego, to reszta jest wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego.

JK
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

funkcje wielomianowe

Post autor: mortan517 »

problem_matematyczny pisze:i w sumie jak podstawiłam to wychodzi \(\displaystyle{ 6x+7}\)
Jest ok.
problem_matematyczny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

funkcje wielomianowe

Post autor: problem_matematyczny »

aaa rzeczywiście, dziękuję
ODPOWIEDZ