wartość wielomianu dla nieparzystych

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
taktaktak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 lut 2013, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 1 raz

wartość wielomianu dla nieparzystych

Post autor: taktaktak »

Uzasadnij, że dla każdej liczby nieparzystej \(\displaystyle{ x}\) wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}-x-3}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 48}\).

Za liczbę \(\displaystyle{ x}\) podstawiam \(\displaystyle{ 2n+1}\) z założeniem, że \(\displaystyle{ n \in N}\). Dostaję wtedy \(\displaystyle{ 8n^{3}+16{n^2}+16n-10}\) i nie wiem jak mam udowodnić, że jest to podzielne przez \(\displaystyle{ 48}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

wartość wielomianu dla nieparzystych

Post autor: mortan517 »

Doprowadź wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}-x-3}\) do postaci iloczynowej i wtedy podstawiaj.
szw1710

wartość wielomianu dla nieparzystych

Post autor: szw1710 »

Indukcyjnie.

Jednak ja bym rozłożył najpierw wielomian na czynniki, bo widać, że możesz łatwo pogrupować. Mamy więc \(\displaystyle{ W(x)=(x^2-1)(x+3)=(x-1)(x+1)(x+3)}\) i \(\displaystyle{ W(2n+1)=2n(2n+2)(2n+4)=8n(n+1)(n+2)}\). Teraz trywialnie widać, że iloczyn \(\displaystyle{ n(n+1)(n+2)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ 6}\), więc zadanie zrobione. Jakoś wyszedł mi prawie gotowiec. Uzupełnij więc tę część z podzielnością przez \(\displaystyle{ 6}\). Nie indukcyjnie - spróbuj przeprowadzić drobne rozumowanie.
taktaktak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 lut 2013, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 1 raz

wartość wielomianu dla nieparzystych

Post autor: taktaktak »

Tak, nie zauważyłem podzielności prze \(\displaystyle{ 6}\). Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ