wyznacz parametr a i pierwiastki wielomianu
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
wyznacz parametr a i pierwiastki wielomianu
suma kwadratow pierwiastkow wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=ax^3-6ax^2+(5a+6)x-6}\) jest rowna 14. wyznacz parametr a i pierwiastki tego wielomianu jesli wspolczynniki sa liczbami calkowitymi
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
wyznacz parametr a i pierwiastki wielomianu
Skorzystaj ze wzorów Viete'a i wzoru na kwadrat sumy \(\displaystyle{ 3}\) pierwiastków. Jakie masz założenia z treści?
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
wyznacz parametr a i pierwiastki wielomianu
no ale w tym kwadratowym jest niewiadoma a
mi wyszlo cos takiego \(\displaystyle{ (ax^2-5ax+6)(x-1)=0}\) i co dalej ??
mi wyszlo cos takiego \(\displaystyle{ (ax^2-5ax+6)(x-1)=0}\) i co dalej ??
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz parametr a i pierwiastki wielomianu
No i teraz wzory Viete'a (dla kwadratowego) aby mieć (kwadratowe) i suma kwadratów dwóch pierwiastków była równa ...