pierwiastki wielomianu
pierwiastki wielomianu
Jak obliczyć pierwiastki tego wielomianu: \(\displaystyle{ x^{3}+6x^{2}-2x-6}\)?
pierwiastki wielomianu
No właśnie żaden z dzielników szóstki nie jest pierwiastkiem, a tych wzorów nie znam.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
pierwiastki wielomianu
Możesz zastosowac podstawienie
\(\displaystyle{ x=u+v-2}\)
albo
\(\displaystyle{ x=u-\frac{W^{\prime}\left( -2\right) }{3u}-2}\)
Możesz zastosowac podejście użytkownika
profiles/6817.htm
które polega na porównaniu wielomianu trzeciego stopnia z sumą/różnicą sześcianów
dwóch funkcji liniowych
Możesz też sprawic aby równanie przypominało wzór na funkcje trygonometryczne kąta potrojonego
\(\displaystyle{ x=u\cos{\left( \theta\right) }-2}\)
gdzie \(\displaystyle{ u}\) wyznaczasz tak aby otrzymac ten wzór
\(\displaystyle{ x=u+v-2}\)
albo
\(\displaystyle{ x=u-\frac{W^{\prime}\left( -2\right) }{3u}-2}\)
Możesz zastosowac podejście użytkownika
profiles/6817.htm
które polega na porównaniu wielomianu trzeciego stopnia z sumą/różnicą sześcianów
dwóch funkcji liniowych
Możesz też sprawic aby równanie przypominało wzór na funkcje trygonometryczne kąta potrojonego
\(\displaystyle{ x=u\cos{\left( \theta\right) }-2}\)
gdzie \(\displaystyle{ u}\) wyznaczasz tak aby otrzymac ten wzór