miejsca zerowe wielomianu
miejsca zerowe wielomianu
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +(a+1)x ^{2} +(a-1)x+b}\)
Wielomian ma trzy różne pierwiastki. Jednym z nich jest liczba 0. Dla jakich wartości parametrów a i b dwa pozostałe pierwiastki są ujemne? wyszło mi coś takiego
wyszło mi coś takiego \(\displaystyle{ x\left[ x ^{2}+(a+1)x+(a-1) \right]}\) tylko że z tego delta wychodzi ujemna
Wielomian ma trzy różne pierwiastki. Jednym z nich jest liczba 0. Dla jakich wartości parametrów a i b dwa pozostałe pierwiastki są ujemne? wyszło mi coś takiego
wyszło mi coś takiego \(\displaystyle{ x\left[ x ^{2}+(a+1)x+(a-1) \right]}\) tylko że z tego delta wychodzi ujemna
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
miejsca zerowe wielomianu
delta wychodzi:
\(\displaystyle{ \left( a+1\right) ^{2}-4\left( a-1\right)=a ^{2}-2a+5}\)
to zawsze jest dodatnie
\(\displaystyle{ \left( a+1\right) ^{2}-4\left( a-1\right)=a ^{2}-2a+5}\)
to zawsze jest dodatnie
miejsca zerowe wielomianu
\(\displaystyle{ delta= (a+1) ^{2}-4(a-1)=a ^{2} +2a+1-(4a-4)=a ^{2} +2a+1-4a+4=a ^{2}-2a+5}\)
i co z tym dalej?
i co z tym dalej?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2013, o 22:30 przez asia7725, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
miejsca zerowe wielomianu
Trzeba się zastanowić co to znaczy, że pierwiastki są ujemne. Jaka wtedy musi być i suma, iloczyn a jaka wartość trójmianu w zerze.
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
miejsca zerowe wielomianu
dalej wzory Viet'a
skoro oba pierwiastki mają być ujemne:
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}= \frac{-b}{a}= \frac{-a-1}{1} <0}\)
\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2}= \frac{c}{a}= \frac{a-1}{1} >0}\)
skoro oba pierwiastki mają być ujemne:
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}= \frac{-b}{a}= \frac{-a-1}{1} <0}\)
\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2}= \frac{c}{a}= \frac{a-1}{1} >0}\)