współczynniki i pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
asia7725
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POlska

współczynniki i pierwiastki wielomianu

Post autor: asia7725 »

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} -(p+q)x ^{2}-(p-q)x+3}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2} -4x+3}\). Oblicz:
a)współczynniki wielomianu W;
b)pierwiastki wielomianu W

Co muszę tu zrobić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

współczynniki i pierwiastki wielomianu

Post autor: a4karo »

Policzyć pierwiastki \(\displaystyle{ P}\). Jego pierwiastki muszą być pierwiastkami \(\displaystyle{ W}\) (dlaczego?)
I3artko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 18 sty 2012, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

współczynniki i pierwiastki wielomianu

Post autor: I3artko »

Rozbiłbym \(\displaystyle{ P(x)}\) na czynniki. Skoro \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ P(x)}\) to jest też podzielny przez czynniki. Następnie skorzystałbym z tw. Bezouta. To pozwoli wyznaczyć współczynniki wielomianu.
asia7725
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POlska

współczynniki i pierwiastki wielomianu

Post autor: asia7725 »

po rozbiciu \(\displaystyle{ P(x)}\) wyszło mi coś takiego\(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-3)}\)
ale jak mam skorzystać z tw. Bezouta? czyli co mam zrobić?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

współczynniki i pierwiastki wielomianu

Post autor: Kaf »

Skoro \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x-1}\) i \(\displaystyle{ x-3}\) to \(\displaystyle{ W(1)=0}\) i \(\displaystyle{ W(3)=0}\). Tym sposobem otrzymasz prosty układ równań.
ODPOWIEDZ