Wyznacz wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie \(\displaystyle{ (x^{2}-x-2)[x^{2}+(m-3)x+1]=0}\) ma cztery różne pierwiastki.
Nie mam pojęcia jak zacząć to zadanie, mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
Parametry i pierwiastki
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Parametry i pierwiastki
Od obliczenia pierwiastków pierwszego czynnika. Później z drugiego musisz zapewnić dwa kolejne (założenia odnoście delty) i uwzględnić, że nie mogą się powtórzyć te, które otrzymałeś wcześniej.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Parametry i pierwiastki
Zapisz to tak:
\(\displaystyle{ \left( x+1\right)\left( x-2\right)\left( x^{2}+\left( m-3\right)x+1 \right) =0}\)
Równanie ma mieć cztery różne pierwiastki więc ostatni nawias musi mieć dwa różne pierwiastki które są inne niż \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ \left( x+1\right)\left( x-2\right)\left( x^{2}+\left( m-3\right)x+1 \right) =0}\)
Równanie ma mieć cztery różne pierwiastki więc ostatni nawias musi mieć dwa różne pierwiastki które są inne niż \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 2}\).