Wyznaczenie b w równaniu
Wyznaczenie b w równaniu
Witam mam problem z wyznaczeniem \(\displaystyle{ b}\):
Bardzo będę wdzięczny o rozwiązanie krok po kroku
\(\displaystyle{ \frac{1}{b} + \frac{1}{\sqrt{b^2-5}} =1}\)
Pozdrawiam
Bardzo będę wdzięczny o rozwiązanie krok po kroku
\(\displaystyle{ \frac{1}{b} + \frac{1}{\sqrt{b^2-5}} =1}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 gru 2013, o 16:12 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wyznaczenie b w równaniu
przenieś \(\displaystyle{ 1/b}\) na drugą stronę i podnieś do kwadratu. Pamiętaj o ograniczeniach jakie nakłada pierwiastek i odwrotności.
Wyznaczenie b w równaniu
Właśnie taki miałem pomysł żeby podnieść do kwadratu ale coś mi nie wychodzi, mógłbyś podrzucić jakieś własności podnoszenia wyrażeń z pierwiastkiem?a4karo pisze:przenieś \(\displaystyle{ 1/b}\) na drugą stronę i podnieś do kwadratu. Pamiętaj o ograniczeniach jakie nakłada pierwiastek i odwrotności.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczenie b w równaniu
Jak chcesz od początku to po pierwsze dziedzina:
\(\displaystyle{ D: b \in (- \infty ; -5) \cup (5, + \infty )}\)
Następnie po dojściu do postaci równania :
\(\displaystyle{ b ^{4} -2 \cdot b ^{3} - 5 \cdot b ^{2} +10 \cdot b - 5}\)
zauważsz dzieki twierdzeniu Bezout i twierdznieu o pierwiastkach wymiernych, że wielomian ten nie posiada pierwiastków, brak rozw...
\(\displaystyle{ D: b \in (- \infty ; -5) \cup (5, + \infty )}\)
Następnie po dojściu do postaci równania :
\(\displaystyle{ b ^{4} -2 \cdot b ^{3} - 5 \cdot b ^{2} +10 \cdot b - 5}\)
zauważsz dzieki twierdzeniu Bezout i twierdznieu o pierwiastkach wymiernych, że wielomian ten nie posiada pierwiastków, brak rozw...
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Wyznaczenie b w równaniu
\(\displaystyle{ D=\left( -\infty,-\sqrt5\right)\cup\left( \sqrt5,+\infty\right)}\)
-- 28 grudnia 2013, 20:27 --
-- 28 grudnia 2013, 20:27 --
Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych może nam wykluczyć istnienie pierwiastków wymiernych, nie rzeczywistych.-- 28 grudnia 2013, 20:28 --dr4z3k, nie ma żadnych specjalnych własności podnoszenia pierwiastków do kwadratu. Pokaż swoje rachunki. Znajdziemy błędy.lordbross pisze:
zauważsz dzieki twierdzeniu Bezout i twierdznieu o pierwiastkach wymiernych, że wielomian ten nie posiada pierwiastków, brak rozw...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznaczenie b w równaniu
Lepiej nie ustalać dziedziny - tu dzięki zbiegowi okoliczności wyszła z jednego warunku taka jak z dwóch (które trzeba zauważyć) - zrobić ,,analizą starożytnych".
Wyznaczenie b w równaniu
\(\displaystyle{ \frac{1}{b} + \frac{1}{\sqrt{b^2-5}} =1 / ()^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{b^2-5} =1-\frac{1}{b^2}/*(b^2-5)}\)
\(\displaystyle{ 1= b^2-5-\frac{b^2-5}{b^2}/*b^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=b^4-5b^2-b^2-5}\)
\(\displaystyle{ b^4-7b^2-5=0}\)
Proszę o poprawienie
\(\displaystyle{ \frac{1}{b^2-5} =1-\frac{1}{b^2}/*(b^2-5)}\)
\(\displaystyle{ 1= b^2-5-\frac{b^2-5}{b^2}/*b^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=b^4-5b^2-b^2-5}\)
\(\displaystyle{ b^4-7b^2-5=0}\)
Proszę o poprawienie
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznaczenie b w równaniu
Nie możesz tak (bo się mylisz) podnosić do kwadratu - pierwszej linijki.
Najpierw (jak już wspomniano) \(\displaystyle{ \frac{1}{b}}\) na drugą stronę i dopiero do kwadratu.
Najpierw (jak już wspomniano) \(\displaystyle{ \frac{1}{b}}\) na drugą stronę i dopiero do kwadratu.
Wyznaczenie b w równaniu
piasek101 pisze:Nie możesz tak (bo się mylisz) podnosić do kwadratu - pierwszej linijki.
Najpierw (jak już wspomniano) \(\displaystyle{ \frac{1}{b}}\) na drugą stronę i dopiero do kwadratu.
Dzięki masz rację, na prawo i wzór skróconego mnożenia.
Otrzymałem postać \(\displaystyle{ b^4-2b^3-5b^2+10b-5=0}\)
Proszę o dalsze wskazówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Wyznaczenie b w równaniu
Teraz jest trochę lipnie, bo ten wielomian nie ma żadnych pierwiastków wymiernych. Ma tylko dwa niewymierne, ale żeby je znaleźć, trzeba niezwykle paskudnych wzorów.-- 29 grudnia 2013, 03:03 --
Przyznaję, że nie rozumiem.piasek101 pisze:Lepiej nie ustalać dziedziny - tu dzięki zbiegowi okoliczności wyszła z jednego warunku taka jak z dwóch (które trzeba zauważyć) - zrobić ,,analizą starożytnych".
Wyznaczenie b w równaniu
Muszę dojść do wyniku
\(\displaystyle{ b _{1} =2.7357}\)
\(\displaystyle{ b _{2} =-2.3433}\)
\(\displaystyle{ b _{1} =2.7357}\)
\(\displaystyle{ b _{2} =-2.3433}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wyznaczenie b w równaniu
Czyli masz znaleźć przybliżone rozwiązanie... Możesz to zrobić np. metoda połowienia przedziałów: niech \(\displaystyle{ f(b)}\) oznacza lewą stronę Twojej równości. Znajdź punkty \(\displaystyle{ b_1\ b_2}\) takie, że \(\displaystyle{ f(b_1)>1, \ f(b_2)<1}\). Wtedy w przedziale \(\displaystyle{ (b_1,b_2)}\) na pewno jest rozwiązanie. Teraz oblicz wartość \(\displaystyle{ f((b_1+b_2)/2)}\) i stwierdź w której połówce jest pierwiastek. Kontynuuj dzielenie przedziałów na połowy tak sługo, aż dostaniesz potrzebną dokładność.
Wyznaczenie b w równaniu
Macie może jakiś inny sposób? metoda połowienia przedziałów nie jest mi znana.
Pozdrawiam
Pozdrawiam