wyznaczenie reszty z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 16 sty 2012, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 4 razy
wyznaczenie reszty z dzielenia
wyznaczenie reszty z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w}\) przez trójmian \(\displaystyle{ p(x)= x^{2}-4x-5}\), wiedząc, że liczba \(\displaystyle{ 5}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w}\) oraz\(\displaystyle{ w(-1)=6}\)
wyznaczenie reszty z dzielenia
Reszta z dzielenia przez trójmian kwadratowy jest wielomianem liniowym. Mamy więc \(\displaystyle{ w(x)=q(x)(x^2-4x-5)+(ax+b)}\). Wykorzystaj te dwie informacje, które masz.
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 16 sty 2012, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 4 razy
wyznaczenie reszty z dzielenia
czyli otrzymam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5a+b=0\\ -a+b=-6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5a+b=0\\ -a+b=-6 \end{cases}}\)
wyznaczenie reszty z dzielenia
Drugie równanie \(\displaystyle{ -a+b=6}\), ale to błąd w przepisywaniu. Dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 16 sty 2012, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 4 razy