Rozwiąż równanie (rozszerzenie)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 mar 2010, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równanie (rozszerzenie)
Witam wszystkich. Mam problem z jednym przykładem.
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ x^{6} + x ^{4} - 17 x^{2} + 15 = 0}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ x^{6} + x ^{4} - 17 x^{2} + 15 = 0}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Rozwiąż równanie (rozszerzenie)
Równanie jest prawdziwe dla \(\displaystyle{ x=1}\)
Można podzielić wielomian przez \(\displaystyle{ (x-1)}\), otrzymamy wielomian stopnia niższego, którego pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ (-1)}\), znowu podzielić, przez \(\displaystyle{ (x+1)}\)
Można podzielić wielomian przez \(\displaystyle{ (x-1)}\), otrzymamy wielomian stopnia niższego, którego pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ (-1)}\), znowu podzielić, przez \(\displaystyle{ (x+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 mar 2010, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równanie (rozszerzenie)
Nie bardzo rozumiem.
Skorzystałem z wypisania dzielników wyrazu wolnego (\(\displaystyle{ 15}\)) i na tej podstawie znalazłem dwa "iksy": \(\displaystyle{ x = -1}\) i \(\displaystyle{ x = 1}\).
Niestety mam problem ze znalezieniem jeszcze \(\displaystyle{ x = \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ x = -\sqrt{3}}\), ponieważ w odpowiedziach w moim zbiorze zadań takie wyniki widnieją.
Próbowałem z dzieleniem wielomianu i twierdzeniem Bezout jednak się pogubiłem.
Jeśli zrobiłem coś źle to poprawcie.
Skorzystałem z wypisania dzielników wyrazu wolnego (\(\displaystyle{ 15}\)) i na tej podstawie znalazłem dwa "iksy": \(\displaystyle{ x = -1}\) i \(\displaystyle{ x = 1}\).
Niestety mam problem ze znalezieniem jeszcze \(\displaystyle{ x = \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ x = -\sqrt{3}}\), ponieważ w odpowiedziach w moim zbiorze zadań takie wyniki widnieją.
Próbowałem z dzieleniem wielomianu i twierdzeniem Bezout jednak się pogubiłem.
Jeśli zrobiłem coś źle to poprawcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Rozwiąż równanie (rozszerzenie)
Po pierwszym dzieleniu powinno wyjść
\(\displaystyle{ (x-1)(x^5+x^4+2x^3+2x^2-15x-15)=0}\)
Po drugim dzieleniu
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x^4+2x^2-15)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^5+x^4+2x^3+2x^2-15x-15)=0}\)
Po drugim dzieleniu
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x^4+2x^2-15)=0}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, o 22:05 przez Ania221, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Rozwiąż równanie (rozszerzenie)
Podziel ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x-1)}\), następnie przez \(\displaystyle{ (x+1)}\), a na końcu przez \(\displaystyle{ (x^2-3)}\). Otrzymasz go w postaci \(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x^2-3)(x^2+5)=0}\), a stąd już łatwo wyznaczyć pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 mar 2010, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równanie (rozszerzenie)
Ok, nie rozumiem ostatniego: dlaczego dzielę na końcu przez \(\displaystyle{ (x ^{2} - 3)}\)?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Rozwiąż równanie (rozszerzenie)
Jeżeli w tym równaniu podstawisz sobie zmienną (oczywiście nie musisz, ale tak łatwiej to zobaczyć), to otrzymasz:
\(\displaystyle{ (x^4+2x^2-15)=0 \\ p^2 + 2p -15=0}\)
I rozwiązujesz jak normalne kwadratowe.
\(\displaystyle{ (x^4+2x^2-15)=0 \\ p^2 + 2p -15=0}\)
I rozwiązujesz jak normalne kwadratowe.