Wyznaczanie parametrów w wielomianie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
filmaniak95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 gru 2013, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie parametrów w wielomianie

Post autor: filmaniak95 »

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{9} +ax+b}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x ^{2} -1}\)?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 21:33 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Wyznaczanie parametrów w wielomianie

Post autor: loitzl9006 »

Aby wielomian był podzielny przez \(\displaystyle{ (x-1)(x+1)}\) to muszą być spełnione dwa warunki : \(\displaystyle{ W(1)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)=0}\), dostaniesz prosty układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
filmaniak95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 gru 2013, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie parametrów w wielomianie

Post autor: filmaniak95 »

I wszystko jasne Dzięki
ODPOWIEDZ