nierownosci wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Lyzka »

Moze mi kotos rozwiazac ta nierownosc ?
\(\displaystyle{ |x^{3}|\ge|x|}\)
A przy okazji mam pytanie jeszcze. Dlaczego jezeli delta jest ujemna w rownaniu kwadratowym to mozena opuscic wartosc bezwzgledna i podzielidz przez te rownanie cala nierownosc nie zmieniajac znaku??
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Ania221 »

Zacznij od podzialu dziedziny na poddziedziny wd definicji wartości bezwzględnej

\(\displaystyle{ \left| x\right|=x}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)

\(\displaystyle{ \left|x \right| =-x}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)
Jak to zrobisz, to w każdej poddziedzinie osobno rozwiąż nierówność i wynik skonfrontuj z daną poddziedziną.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Lyzka »

a co z \(\displaystyle{ |x^{3}|}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 17:17 przez Lyzka, łącznie zmieniany 1 raz.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Ania221 »

Tak samo, popatrz kiedy jest dodatnie, a kiedy ujemne, dla jakich \(\displaystyle{ x}\)
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Lyzka »

\(\displaystyle{ |x^{3}|}\)
rozpisujemy na
\(\displaystyle{ x^{3}}\) dla \(\displaystyle{ x\ge0}\)
i
\(\displaystyle{ -x^{3}}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)
czy sie myle ?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Ania221 »

bardzo dobrze.
To teraz otwórz moduły, najpierw w jednej poddzieszinie, i rozwiąż nierówność. Potem to samo w drugiej.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Lyzka »

ok dzieki juz wiem gdzie popelnilam blad.
mam jeszcze problem z tym:
"Dlaczego jezeli delta jest ujemna w rownaniu kwadratowym to mozena opuscic wartosc bezwzgledna i podzielidz przez te rownanie cala nierownosc nie zmieniajac znaku??"
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Ania221 »

Hm...to zdanie chyba nie do końca jest prawdziwe.
Bo co oznacza delta w funkcji kwadratowej?
Oznacza, że funkcja nie pierwiastków, prawda?
Czyli jakie wartości może przyjmować?
Albo tylko dodatnie, albo tylko ujemne.
Jeśli tylko dodatnie, to owszem, można przez cale równanie podzielić nie zmieniając znaku.
Ale jeśli tylko ujemne, to właśnie trzeba zmienić znak.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Lyzka »

to moze dodam zdjecie bo chyba nie wiadomo do konca o co mi chodzi
[ciach]
jest tam zamiana wielomianu na czynniki pierwsze nastepnie na dwie wartosci tam gdzie jest funkcja kwadratowa widac ze delta jest ujemna. nie wiem dlaczego wtedy mozna opuscic wart. bezwgl. i podzielic to wszystko przez to ten dwumian
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 18:48 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Ania221 »

Nie mogę tego otworzyć.
Ale może o to dopytaj nauczyciela?
Będziesz miała plus, że się uczysz i jesteś żądna wiedzy
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

nierownosci wielomianowe

Post autor: Lyzka »

hah wole nie ryzykowac xD ale dzieki za checi
ODPOWIEDZ