Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
- Devilisha
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Problematyczna wartość bezwzględna:
\(\displaystyle{ \left| 8x^{3}-1 \right| = x-8x^{2}}\) w odpowiedziach jest że, jest to równanie sprzeczne, jednak liczę liczę i ciągle wychodzi mi coś innego...
drugie
\(\displaystyle{ \sqrt{ x ^{4}-x ^{2}} \le 4-x^{2}}\)
z góry dziękuje ze pomoc :*
\(\displaystyle{ \left| 8x^{3}-1 \right| = x-8x^{2}}\) w odpowiedziach jest że, jest to równanie sprzeczne, jednak liczę liczę i ciągle wychodzi mi coś innego...
drugie
\(\displaystyle{ \sqrt{ x ^{4}-x ^{2}} \le 4-x^{2}}\)
z góry dziękuje ze pomoc :*
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, o 16:05 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Wyznacz przedziały, w których funkcja w module jest dodatnia, i ujemna, czyli 2 poddziedziny.
W każdej poddziedzinie osobno zdejmij moduł.
-- 14 gru 2013, o 13:12 --
Pokaż jak robisz.
Bo faktycznie pierwsze wychodzi sprzeczne.
W każdej poddziedzinie osobno zdejmij moduł.
-- 14 gru 2013, o 13:12 --
Pokaż jak robisz.
Bo faktycznie pierwsze wychodzi sprzeczne.
- Devilisha
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Ania221 pisze:Wyznacz przedziały, w których funkcja w module jest dodatnia, i ujemna, czyli 2 poddziedziny.
W każdej poddziedzinie osobno zdejmij moduł.
-- 14 gru 2013, o 13:12 --
Pokaż jak robisz.
Bo faktycznie pierwsze wychodzi sprzeczne.
Próbowałam to robić z definicji wartości bezwzględnej czyli rozpisywałam to na
\(\displaystyle{ 8x^{3}-1=x-8x^{2} \vee 8x^{3}-1=-x+8x^{2}}\)
- Devilisha
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Ania221 pisze:no dobrze.
I co dalej?
Ustaliłaś wcześniej poddziedziny?
Nie, nic wcześnie nie ustalałam tylko do końca rozwiązywałam te dwie nierówności, co mam jeszcze wcześniej założyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Ustal poddziedziny przed wyjęciem z modułu
-- 15 gru 2013, o 13:16 --
Czyli dla jakich \(\displaystyle{ x}\) zdejmujesz moduł w pierwszym przypadku, a dla jakich \(\displaystyle{ x}\) w drugim ?
Potem rozwiąż do końca każdą nierówność i rozwiązania skonfrontuj z podziedzinami
-- 15 gru 2013, o 13:16 --
Czyli dla jakich \(\displaystyle{ x}\) zdejmujesz moduł w pierwszym przypadku, a dla jakich \(\displaystyle{ x}\) w drugim ?
Potem rozwiąż do końca każdą nierówność i rozwiązania skonfrontuj z podziedzinami
- Devilisha
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
coś takiego?Ania221 pisze:Ustal poddziedziny przed wyjęciem z modułu
-- 15 gru 2013, o 13:16 --
Czyli dla jakich \(\displaystyle{ x}\) zdejmujesz moduł w pierwszym przypadku, a dla jakich \(\displaystyle{ x}\) w drugim ?
Potem rozwiąż do końca każdą nierówność i rozwiązania skonfrontuj z podziedzinami
\(\displaystyle{ 8^{3}-1<0 \Rightarrow 8^{3}-1= -x+8^{2}}\)
\(\displaystyle{ 8^{3}-1>0 \Rightarrow 8^{3}-1= x-8^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Niezupełnie.
z definicji wartości bezwzględnej
\(\displaystyle{ \left| x\right|=x}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \left|x \right| =-x}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)
Czyli \(\displaystyle{ 8x^3 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^3 \ge 1}\)
\(\displaystyle{ x \ge \frac{1}{2}}\) to jest Twoja pierwsza poddziedzina
lub druga wyliczona dla dla \(\displaystyle{ x^3-1<0}\)
z definicji wartości bezwzględnej
\(\displaystyle{ \left| x\right|=x}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \left|x \right| =-x}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)
Czyli \(\displaystyle{ 8x^3 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^3 \ge 1}\)
\(\displaystyle{ x \ge \frac{1}{2}}\) to jest Twoja pierwsza poddziedzina
lub druga wyliczona dla dla \(\displaystyle{ x^3-1<0}\)
- Devilisha
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
hmm chyba rozumiem czy w takim przypadku, też należy tak zrobić:Ania221 pisze:Niezupełnie.
z definicji wartości bezwzględnej
\(\displaystyle{ \left| x\right|=x}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \left|x \right| =-x}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)
Czyli \(\displaystyle{ 8x^3 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^3 \ge 1}\)
\(\displaystyle{ x \ge \frac{1}{2}}\) to jest Twoja pierwsza poddziedzina
lub druga wyliczona dla dla \(\displaystyle{ x^3-1<0}\)
\(\displaystyle{ \left| x^{3}-x \right| + x ^{2}-1=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Zanim cokolwiek zrobisz, musisz wyznaczyć te poddziedziny.
Moduły zdjęlaś dobrze, teraz rozwiąż pierwszą część u uzgodnij przedziały z pierwszą poddziedziną, rozwiąż drugą część i uzgodnij przedzialy z drugą poddziedziną.
Uzyskane rozwiązania nie mieszczą sie w swoich poddziedzinach, wiec całe równanie jest sprzeczne.
Moduły zdjęlaś dobrze, teraz rozwiąż pierwszą część u uzgodnij przedziały z pierwszą poddziedziną, rozwiąż drugą część i uzgodnij przedzialy z drugą poddziedziną.
Uzyskane rozwiązania nie mieszczą sie w swoich poddziedzinach, wiec całe równanie jest sprzeczne.
- Devilisha
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Ania221 pisze:Zanim cokolwiek zrobisz, musisz wyznaczyć te poddziedziny.
Moduły zdjęlaś dobrze, teraz rozwiąż pierwszą część u uzgodnij przedziały z pierwszą poddziedziną, rozwiąż drugą część i uzgodnij przedzialy z drugą poddziedziną.
Uzyskane rozwiązania nie mieszczą sie w swoich poddziedzinach, wiec całe równanie jest sprzeczne.
teraz wychodzi, wielkie dzięki za pomoc :*