Wyznacz współczynniki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 gru 2013, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
O wielomianie \(\displaystyle{ W(x)=2x^3+ax^2+bx+c}\) wiadomo, że liczba \(\displaystyle{ 1}\) jest jego pierwiastkiem dwukrotnym oraz, że \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x+2)}\) oblicz współczynnik \(\displaystyle{ a,b,c.}\)
Wiadomo: \(\displaystyle{ W(1)=0, W(2)=0}\) itd. Jednak nie wiem z jakiej strony się do tego zabrać. Na pewno jest jakiś myk z informacją o dwukrotnym pierwiastku \(\displaystyle{ 1}\), jednak nie wiem jak ją wykorzystać.
Pomoże ktoś?
Edit:
Czy mogę zapisać ten wielomian w takiej postaci?
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+ax^2+bx+c=2(x-1)^2(x+2)}\)
Wiadomo: \(\displaystyle{ W(1)=0, W(2)=0}\) itd. Jednak nie wiem z jakiej strony się do tego zabrać. Na pewno jest jakiś myk z informacją o dwukrotnym pierwiastku \(\displaystyle{ 1}\), jednak nie wiem jak ją wykorzystać.
Pomoże ktoś?
Edit:
Czy mogę zapisać ten wielomian w takiej postaci?
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+ax^2+bx+c=2(x-1)^2(x+2)}\)
Ostatnio zmieniony 9 gru 2013, o 23:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 gru 2013, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
Zatem:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+ax^2+bx+c=2(x-1)^2(x+2)=2(x^2-2x+1)(x+2)=(2x^2-4x+2)(x+2)=2x^3-6x+4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ b=-6 \\ c=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+ax^2+bx+c=2(x-1)^2(x+2)=2(x^2-2x+1)(x+2)=(2x^2-4x+2)(x+2)=2x^3-6x+4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ b=-6 \\ c=4 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 gru 2013, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3-6x+4 \\
W(1)=2 \cdot 1^3-6 \cdot 1+4=2-6+4=0 \\
W(-2)=2 \cdot (-2)^3-6 \cdot (-2)+4=-16+12+4=0}\)
Jak sprawdzić czy pierwiastek 1 jest dwukrotny?
W(1)=2 \cdot 1^3-6 \cdot 1+4=2-6+4=0 \\
W(-2)=2 \cdot (-2)^3-6 \cdot (-2)+4=-16+12+4=0}\)
Jak sprawdzić czy pierwiastek 1 jest dwukrotny?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2013, o 23:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 gru 2013, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
Gdybyś chciał kotynuowac to rozumowanie to musiałbyś policzyc pochodnąWiadomo: \(\displaystyle{ W(1)=0, W(2)=0}\) itd. Jednak nie wiem z jakiej strony się do tego zabrać. Na pewno jest jakiś myk z informacją o dwukrotnym pierwiastku \(\displaystyle{ 1}\), jednak nie wiem jak ją wykorzystać.
(jej pierwiastkiem także jest jedynka)
Dostaniesz wtedy układ równań z którego obliczysz współczynniki
Gdybyś wykorzystał wzory Viete nie musiałbyś wymnażac postaci iloczynowej