Wyznacz resztę z dzielenia wielomianów nie wykonując dzielenia
\(\displaystyle{ ( x^{6} + 2x^{4} + 3x^{3} + 2x ^{2} +6x+4):( x^{2} +2)}\)
\(\displaystyle{ ( 10x^{5} - 7x^{4}- 23x^{3} - 4x^{2}+x+1 ):( x^{2} +2)}\)
\(\displaystyle{ ( x^{4} - x^{3} ):( x^{2} +4x-5)}\)
Reszta z dzielenia wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 lis 2013, o 22:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bba
- Podziękował: 1 raz
Reszta z dzielenia wielomianów
Ostatnio zmieniony 9 gru 2013, o 15:53 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Reszta z dzielenia wielomianów
W trzecim
miejsca zerowe dzielnika to \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -5}\)
Podstawiając te liczby za \(\displaystyle{ x}\) do dzielnej, otrzymasz reszty:
\(\displaystyle{ R(1)=0}\)
\(\displaystyle{ R(-5)=750}\)
wiemy, że reszta ma postać
\(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
rozwiązujemy układ równań i otrzymujemy wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
miejsca zerowe dzielnika to \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -5}\)
Podstawiając te liczby za \(\displaystyle{ x}\) do dzielnej, otrzymasz reszty:
\(\displaystyle{ R(1)=0}\)
\(\displaystyle{ R(-5)=750}\)
wiemy, że reszta ma postać
\(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
rozwiązujemy układ równań i otrzymujemy wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)