monotoiczność funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
cziken920228
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 4 razy

monotoiczność funkcji

Post autor: cziken920228 »

dana jest funkcja\(\displaystyle{ g(x)=(4x+2):(2x-2)}\)
określ dziedzina i zbiór wartosi
określ przedziały monotonicznosci
szw1710

monotoiczność funkcji

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ f(x)=2+\frac{3}{x-1}}\). Dziedzina: \(\displaystyle{ \RR\setminus\{1\}}\) Funkcja zachowuje się analogicznie do \(\displaystyle{ g(x)=\frac{1}{x}}\). Jest malejąca w każdym z przedziałów \(\displaystyle{ (-\infty,1)}\) oraz \(\displaystyle{ (1,+\infty)}\). Ogólnie nie jest funkcją malejącą, bo np. \(\displaystyle{ 0<2}\), ale \(\displaystyle{ f(0)=-1<5=f(2)}\).
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

monotoiczność funkcji

Post autor: Mariusz M »

Monotonicznośc sprawdza się badając znak pierwszej pochodnej
szw1710

monotoiczność funkcji

Post autor: szw1710 »

A z definicji nie można? Pochodna nie jest kanonicznym sposobem rozwiązywania tego typu zadań, a - rzekłbym - pewną ostatecznością.
ODPOWIEDZ