równanie sprzeczne
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
równanie sprzeczne
Dlaczego równanie \(\displaystyle{ |8x ^{3} -1|=x-8x ^{2}}\) jest sprzeczne. Mi wychodzą pierwiastki, ale na pewno popełniam jakiś głupi błąd..
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
równanie sprzeczne
Wartość lewej strony nie może być liczną ujemną, więc prawej także. Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ x-8x^2 \ge 0}\)
Rozwiązanie będzie założeniem, które musisz uwzględnić w obliczeniach.
\(\displaystyle{ x-8x^2 \ge 0}\)
Rozwiązanie będzie założeniem, które musisz uwzględnić w obliczeniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
równanie sprzeczne
A jakie pierwiastki Ci wychodzą i jak wygląda Twoje rozumowanie?Belv pisze: Mi wychodzą pierwiastki, ale na pewno popełniam jakiś głupi błąd..
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
równanie sprzeczne
Rozwiązałem, wychodzi \(\displaystyle{ x \in ( \infty ,0 > \cup \left\langle \frac{1}{8} , \infty )}\)
Moje rozumowanie:
I.
\(\displaystyle{ 8x ^{3} - 1=x-8x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 8x ^{3}+8x ^{2} -x-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(8x ^{2} -1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(2 \sqrt{2} x-1)(2 \sqrt{2} x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\{ -1, \frac{ \sqrt{}2 }{4}, -\frac{ \sqrt{} 2}{4} \right\}}\)
II.
\(\displaystyle{ 8x ^{3} - 1=-x+8x ^{2}}\)
analogicznie.
\(\displaystyle{ (x-1)(8x ^{2} +1)=0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\{ 1\right\}}\)
Ale powinienem wcale tego nie rozwiązywać, bo wartość bezwzględna nie może być mniejsza od 0, tak?
Moje rozumowanie:
I.
\(\displaystyle{ 8x ^{3} - 1=x-8x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 8x ^{3}+8x ^{2} -x-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(8x ^{2} -1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(2 \sqrt{2} x-1)(2 \sqrt{2} x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\{ -1, \frac{ \sqrt{}2 }{4}, -\frac{ \sqrt{} 2}{4} \right\}}\)
II.
\(\displaystyle{ 8x ^{3} - 1=-x+8x ^{2}}\)
analogicznie.
\(\displaystyle{ (x-1)(8x ^{2} +1)=0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\{ 1\right\}}\)
Ale powinienem wcale tego nie rozwiązywać, bo wartość bezwzględna nie może być mniejsza od 0, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
równanie sprzeczne
Do wyboru są co najmniej trzy rozumowania:
1. Zastanawiamy się w jakim wypadku możemy opuścić wartość bezwzględną bez zmiany znaku, a w jakim ze zmianą. Czyli:
pierwszy przypadek: \(\displaystyle{ 8x ^{3} -1\ge 0 \Rightarrow 8x ^{3} -1=x-8x ^{2}}\)
drugi przypadek: \(\displaystyle{ 8x ^{3} -1< 0 \Rightarrow 8x ^{3} -1=-x+8x ^{2}}\)
W tym rozumowaniu należy najpierw rozwiązać wyjściowe nierówności i potem sprawdzić czy rozwiązania danego przypadku są w zbiorze rozwiązań nierówności z danego przypadku.
2. Analiza starożytnych: zakładamy, że \(\displaystyle{ x}\) jest rozwiązaniem i stwierdzamy, że w takim razie musi być \(\displaystyle{ 8x ^{3} -1=x-8x ^{2}}\) lub \(\displaystyle{ 8x ^{3} -1=-x+8x ^{2}}\). W takim rozumowaniu nie trzeba rozwiązywać żadnych nierówności, ale na końcu trzeba sprawdzić czy to co otrzymaliśmy faktycznie jest rozwiązaniem (podstawiając do wyjściowego równania).
3. Można też skorzystać ze sposobu zaproponowanego przez Vethera - wtedy rozumowanie jest jakąś tam kombinacją dwóch poprzednich. Taki pomysł w ogólności jednak nie zawsze jest ułatwieniem.
Q.
1. Zastanawiamy się w jakim wypadku możemy opuścić wartość bezwzględną bez zmiany znaku, a w jakim ze zmianą. Czyli:
pierwszy przypadek: \(\displaystyle{ 8x ^{3} -1\ge 0 \Rightarrow 8x ^{3} -1=x-8x ^{2}}\)
drugi przypadek: \(\displaystyle{ 8x ^{3} -1< 0 \Rightarrow 8x ^{3} -1=-x+8x ^{2}}\)
W tym rozumowaniu należy najpierw rozwiązać wyjściowe nierówności i potem sprawdzić czy rozwiązania danego przypadku są w zbiorze rozwiązań nierówności z danego przypadku.
2. Analiza starożytnych: zakładamy, że \(\displaystyle{ x}\) jest rozwiązaniem i stwierdzamy, że w takim razie musi być \(\displaystyle{ 8x ^{3} -1=x-8x ^{2}}\) lub \(\displaystyle{ 8x ^{3} -1=-x+8x ^{2}}\). W takim rozumowaniu nie trzeba rozwiązywać żadnych nierówności, ale na końcu trzeba sprawdzić czy to co otrzymaliśmy faktycznie jest rozwiązaniem (podstawiając do wyjściowego równania).
3. Można też skorzystać ze sposobu zaproponowanego przez Vethera - wtedy rozumowanie jest jakąś tam kombinacją dwóch poprzednich. Taki pomysł w ogólności jednak nie zawsze jest ułatwieniem.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
równanie sprzeczne
Chyba mi się trochę rozjaśniło.
1. Czyli rozwiązuje tak jak to zrobiłem wyżej, a następnie sprawdzam, czy rozwiązania pasują. W tym przykładzie wychodzi \(\displaystyle{ x \ge \frac{1}{2}}\), a w drugim warunku \(\displaystyle{ x \le \frac{1}{2}}\) czyli moje pierwiastki nie pasują do rozwiązania.
2.Tutaj mam pytanie. Wychodzi mi parę pierwiastków, ale daje do sprawdzenia tylko jeden. No i ten jeden nie wychodzi, to nie ma potrzeby sprawdzania pozostałych? Od razu mam zakładać, że równanie jest sprzeczne?
1. Czyli rozwiązuje tak jak to zrobiłem wyżej, a następnie sprawdzam, czy rozwiązania pasują. W tym przykładzie wychodzi \(\displaystyle{ x \ge \frac{1}{2}}\), a w drugim warunku \(\displaystyle{ x \le \frac{1}{2}}\) czyli moje pierwiastki nie pasują do rozwiązania.
2.Tutaj mam pytanie. Wychodzi mi parę pierwiastków, ale daje do sprawdzenia tylko jeden. No i ten jeden nie wychodzi, to nie ma potrzeby sprawdzania pozostałych? Od razu mam zakładać, że równanie jest sprzeczne?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
równanie sprzeczne
W drugim rozumowaniu musisz sprawdzić wszystkie rozwiązania jakie Ci wyjdą. Te które nie spełniają wyjściowego równania to tzw. pierwiastki fałszywe, a te które spełniają (tu akurat takich nie ma, ale w ogólności mogą być) to faktyczne i wszystkie rozwiązania.
Q.
Q.