Dzielenie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MiszczU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jestem?
Podziękował: 6 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: MiszczU »

Witam!
Mam spory problem przy rozwiazaniu tego oto zadanka:

Wielomian \(\displaystyle{ W}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ x}\) daje reszte \(\displaystyle{ 1}\), a przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ x-1}\) daje reszte \(\displaystyle{ 3}\). Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x^2-x}\).

Z gory dziekuje za pomoc!
Pozdrowienia!
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: soku11 »

Zapisuje z tresci:
\(\displaystyle{ W(x)=x\cdot Q(x) +1\\
W(0)=1\\
W(x)=(x-1)\cdot P(x)+3\\
W(1)=3\\
\\
W(x)=x(x-1)\cdot S(x) + R(x)\\
R(x)=ax+b\\
W(x)=x(x-1)\cdot S(x) + ax+b\\
W(0)=b\\
b=1\\
W(1)=a+b\\
3=a+b\\
a=2\\
R(x)=2x+1}\)


POZDRO
ODPOWIEDZ