Witam. Mam problem ze zrozumieniem oraz wyprowadzeniem dowodu na tego typu zadanie:
Wykaż, że dla dowolnej liczby nieparzystej x wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+x^{2}+x-1}\) jest liczbą parzystą.
Doszedłem do tego, że \(\displaystyle{ x=2k+1}\). Próbowałem to podstawić itd, ale nie mam pojęcia co dalej bo nie wychodzi \(\displaystyle{ 2k}\). Po podstawieniu mam: \(\displaystyle{ 2(4k^3+8k^2+6k+1)}\), ale przecież nie mam udowodnić, że wielomian jest podzielny przez 2? Nie rozumiem kompletnie, co tu trzeba wykazać.
Z góry dziękuję.
Wykaż, że (wielomian trzeciego stopnia)
Wykaż, że (wielomian trzeciego stopnia)
Jeśli dobrze wykonałeś przekształcenia (nie sprawdzam), to widać stąd, że wartość \(\displaystyle{ W(2k+1)}\) jest liczbą parzystą, bo wyciągnąłeś dwójkę przed nawias. To kończy rozumowanie.
Można też bez liczenia. Potęga liczby nieparzystej jest zawsze nieparzysta. Więc reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(2k+1)}\) przez \(\displaystyle{ 2}\) to \(\displaystyle{ 1+1+1-1=0}\).
Można też bez liczenia. Potęga liczby nieparzystej jest zawsze nieparzysta. Więc reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(2k+1)}\) przez \(\displaystyle{ 2}\) to \(\displaystyle{ 1+1+1-1=0}\).
- Espeqer
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 28 lis 2013, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-a
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Wykaż, że (wielomian trzeciego stopnia)
Rozumiem, tylko ta dwójka oznacza, że wartość wielomianu jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\). I stąd mam wnioskować, że liczba parzysta postaci \(\displaystyle{ 2k}\) to taka, która dzieli się przez \(\displaystyle{ 2}\)? Po prostu tyle? Nie trzeba żadnych dodatkowych założeń/rozpisek?
Wykaż, że (wielomian trzeciego stopnia)
Odbiję piłkę. No a czemu liczbę nieparzystą zapisałeś w postaci \(\displaystyle{ 2k+1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wykaż, że (wielomian trzeciego stopnia)
Hmm... Jeśli argumentem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+x^{2}+x-1}\) ma być liczba nieparzysta, to:
1) \(\displaystyle{ x^{3}}\) jest nieparzyste (warto, żebyś umiał to pokazać)
2) \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest nieparzyste, bo jest iloczynem liczb nieparzystych
3) \(\displaystyle{ x}\) jest nieparzyste (z założenia)
Zatem wyrażenie \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x}\) jest liczbą nieparzystą (jako suma trzech liczb nieparzystych), a pomniejszone o jeden, jest naszym wielomianem \(\displaystyle{ W(x)}\).
A liczba o jeden mniejsza od nieparzystej jest parzysta.
1) \(\displaystyle{ x^{3}}\) jest nieparzyste (warto, żebyś umiał to pokazać)
2) \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest nieparzyste, bo jest iloczynem liczb nieparzystych
3) \(\displaystyle{ x}\) jest nieparzyste (z założenia)
Zatem wyrażenie \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x}\) jest liczbą nieparzystą (jako suma trzech liczb nieparzystych), a pomniejszone o jeden, jest naszym wielomianem \(\displaystyle{ W(x)}\).
A liczba o jeden mniejsza od nieparzystej jest parzysta.