Rozkład do nierozkładalnych czynników
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 24 razy
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Jak byście rozłożyli taki wielomian?
\(\displaystyle{ W(x) = x^5-x^4+4x-4}\)
\(\displaystyle{ W(x) = x^5-x^4+4x-4}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 19:58 przez ZaKooN, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Da się łatwo wyodrębnić czynnik \(\displaystyle{ x-1}\) przez grupowanie wyrazów.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 24 razy
Rozkład do nierozkładalnych czynników
ok, ale dalej? Bo chcę sprawdzić czy dobrze go rozłożyłem.szw1710 pisze:Da się łatwo wyodrębnić czynnik \(\displaystyle{ x-1}\) przez grupowanie wyrazów.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 24 razy
Rozkład do nierozkładalnych czynników
\(\displaystyle{ (x-1)(x-\sqrt{2i})(x+\sqrt{2i})(x^2+2i)}\)szw1710 pisze:No to pokaż co zrobiłeś.
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Czy na pewno ostatni czynnik to \(\displaystyle{ x^2+2i}\)? Nie sądzę. Dwa środkowe wymnóż. Co dostaniesz?
Chyba że chcesz to rozłożyć w liczbach zespolonych. Ale i tak z ostatnim czynnikiem coś nie tak. Sprawdź rachunki.
Chyba że chcesz to rozłożyć w liczbach zespolonych. Ale i tak z ostatnim czynnikiem coś nie tak. Sprawdź rachunki.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 24 razy
Rozkład do nierozkładalnych czynników
\(\displaystyle{ (x-1)(x^4+4)=(x-1)(x^2-2i)(x^2+2i)}\)
To nie jest poprawne?
To nie jest poprawne?
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Lewa nie jest tym co trzeba było rozłożyć. Byłoby \(\displaystyle{ x^5-x^4+4x-4}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 24 razy
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Przepraszam, pomyliłem się miałobyć \(\displaystyle{ x^5-x^4+4x-4}\)szw1710 pisze:Lewa nie jest tym co trzeba było rozłożyć. Byłoby \(\displaystyle{ x^5-x^4+4x-4}\).
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Zauważ, że \(\displaystyle{ x^4+4=(x^2+2)^2-4x^2}\). Rozłóż to.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 24 razy
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Ok już widzę swoj bład.
Czyli do tego etapu ten rozkład jest niepoprawny?
\(\displaystyle{ (x-1)(x^4+4)=(x-1)(x^2-2i)(x^2+2i)}\)
Czyli do tego etapu ten rozkład jest niepoprawny?
\(\displaystyle{ (x-1)(x^4+4)=(x-1)(x^2-2i)(x^2+2i)}\)
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Tak. Ale sądzę, że chodzi Ci o czynniki rzeczywiste. Spróbuj skorzystać z mojej wskazówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 24 razy
Rozkład do nierozkładalnych czynników
W poleceniu nie było mowy o rzeczywistych.szw1710 pisze:Tak. Ale sądzę, że chodzi Ci o czynniki rzeczywiste. Spróbuj skorzystać z mojej wskazówki.
Rozkład do nierozkładalnych czynników
Rzeczywiste - moja wskazówka. Zespolone - musisz jeszcze rozłożyć każdy z tych czynników ze wzoru na różnicę kwadratów. Ale i tak łatwiej będzie najpierw rozłożyć na czynniki rzeczywiste. Będziesz z tego miał dra trójmiany nierozkładalne mnożone przez \(\displaystyle{ x-1}\). Zrób tak. Potem sobie spokojnie te trójmiany rozłożysz na czynniki zespolone.