wyznacz p,q,r

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: nonienonie+ »

niech \(\displaystyle{ f(x)= \frac{px-q}{x-r}}\). Wyznacz liczby p,q,r jeśli wiadomo, że wykres funkcji f mozna otrzymać z wykresu \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}}\) w wuniku przesunięcia o wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=[1;3]}\). wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: mmoonniiaa »

Przesunięcie wykresu funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}}\) o wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=[v_x;v_y]}\) sprawi, że jej wzór będzie wyglądał tak: \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x-v_x}+v_y}\).
Podstaw, przekształć wzór do podanej postaci.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, o 22:40 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
qwe771
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 317
Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 94 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: qwe771 »

ogólnie, jeśli masz wektor left[ a, b
ight] i funkcje \(\displaystyle{ f\left( x \right)}\) i przesuwasz ją o wektor to nowa funkcja to

\(\displaystyle{ f \left( x - a \right) + b}\)
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: nonienonie+ »

\(\displaystyle{ p=3,r=1,q=1}\) ?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ r}\) dobrze, ale \(\displaystyle{ q}\) źle.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: nonienonie+ »

jak mogę wyliczyć to q gdy mam taką postać ; \(\displaystyle{ y= \frac{3x-q}{x-1}}\) ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x-1}+3}\)

Sprowadź do wspólnego mianownika.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: nonienonie+ »

\(\displaystyle{ q=2}\) ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: kropka+ »

Edit.
Tak
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 16:15 przez kropka+, łącznie zmieniany 1 raz.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: nonienonie+ »

miałam sprowadzić do wspólnego i wyszlo mi \(\displaystyle{ y= \frac{3x-2}{x-1}}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: kropka+ »

Ile to jest \(\displaystyle{ 3(x-1)}\) ?
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: nonienonie+ »

\(\displaystyle{ 3x-3}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: kropka+ »

Czyli \(\displaystyle{ q=?}\)
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: nonienonie+ »

Jeju faktycznie 3. Ja tam jeszcze 1 odjelam
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wyznacz p,q,r

Post autor: kropka+ »

Poprawiłam swój poprzedni post - to była pomyłka. Miałaś rację \(\displaystyle{ 1+3x-3=3x-2}\) więc \(\displaystyle{ q=2}\)
ODPOWIEDZ