funkcje wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
funkcje wielomianowe
Cześć!
Mam problem z zadaniem:
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a x ^{3} -b x ^{2} +cx+d}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) są czterema kolejnymi liczbami naturalnymi ze zbioru \(\displaystyle{ N_1}\). Wykaż, że wielomian ten ma zawsze trzy pierwiastki, w tym co najmniej jeden pierwiasten całkowity. Dla jakich \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) suma tych pierwiastków jest największa?
Mam problem z zadaniem:
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a x ^{3} -b x ^{2} +cx+d}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) są czterema kolejnymi liczbami naturalnymi ze zbioru \(\displaystyle{ N_1}\). Wykaż, że wielomian ten ma zawsze trzy pierwiastki, w tym co najmniej jeden pierwiasten całkowity. Dla jakich \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) suma tych pierwiastków jest największa?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, o 21:39 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
funkcje wielomianowe
zbiór liczb naturalnych\(\displaystyle{ N _{1}}\) , nic więcej nie mam
masz jakis pomysl ?
masz jakis pomysl ?
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
funkcje wielomianowe
a skąd w sumie wiadomo, ze \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ n, b}\) to \(\displaystyle{ n+1}\) itd. ?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, o 21:40 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
funkcje wielomianowe
racja -.-
czyli mam \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} - n x ^{2} + (n+1)x+n+2}\)
i z racji ze przy \(\displaystyle{ x ^{3}}\) nic nie stoi, szukam podzielników wyrazu wolnego,tak?
\(\displaystyle{ n+2}\) musi byc podzielny przez \(\displaystyle{ 3}\) liczby, ale jak ?
czyli mam \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} - n x ^{2} + (n+1)x+n+2}\)
i z racji ze przy \(\displaystyle{ x ^{3}}\) nic nie stoi, szukam podzielników wyrazu wolnego,tak?
\(\displaystyle{ n+2}\) musi byc podzielny przez \(\displaystyle{ 3}\) liczby, ale jak ?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, o 21:40 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków