nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: nonienonie+ »

\(\displaystyle{ 7x^3+49x^2-253<0}\)
Tomaszko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 8 kwie 2011, o 09:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miedźno
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: Tomaszko »

Wolfram policzył pierwiastki przybliżone...
Na pewno dobrze przepisałaś przykład?
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: nonienonie+ »

tak, a wzięło się to z \(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{2}}7 \cdot W(x)>0}\) gdzie \(\displaystyle{ W(x)=x^3+7x^2-36}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: piasek101 »

Tam jest źle przekształcone.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: nonienonie+ »

czyli jak powinno być? nie mogę wybrnąć z tego
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: piasek101 »

Sprawdź jaki jest (dodatni czy ujemny) ten logarytm i podziel przez niego stronami.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: nonienonie+ »

co jeśli wychodzi, ze jest ujemny?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: cosinus90 »

Wówczas zmień znak nierówności na przeciwny.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: nonienonie+ »

czyli wyjdzie, że \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-6) \cup (-3;2)}\) ?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: cosinus90 »

Tak.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: nonienonie+ »

może ktoś to wyliczył?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: piasek101 »

A Ty nie wyliczyłaś ?
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: nonienonie+ »

musiałam popełnić jakiś elementarny błąd, bo nie wychodzi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: piasek101 »

No to pokaż jak robiłaś - obadamy.
nonienonie+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: nonienonie+ »

przekształciłam ; \(\displaystyle{ 1 : \frac{x-2+3x-1}{(x-1)(x-2)} \ge (x-1)(x-2)}\) czyli dalej \(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x-2)}{4x-3}- (x-1)(x-2) \ge 0}\) odnoszę wrażenie że cos do tej pory już jest źle
ODPOWIEDZ