\(\displaystyle{ W(x)= z^{19} +z^{14}-z^{9}-z^{4}}\)
Jak wyznaczyć pierwiastki rzeczywiste, a jak zespolone z takiego wielomianu?
Pierwiastki rzeczywiste i zespolone wielomianu
- Barbara777
- Użytkownik
- Posty: 316
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gówniak k. Bukowiny
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 115 razy
Pierwiastki rzeczywiste i zespolone wielomianu
\(\displaystyle{ W(z)=z^5(z^{15}+z^{10}-z^5-1)}\)
Teraz podstawiasz \(\displaystyle{ w=z^5}\)
W rownaniu z \(\displaystyle{ w}\) latwo widac, ze jeden z pierwiastkow jes rowny 1, wiec stosujesz tw Bézout i dostajesz rownanie kwadratowe.
Teraz podstawiasz \(\displaystyle{ w=z^5}\)
W rownaniu z \(\displaystyle{ w}\) latwo widac, ze jeden z pierwiastkow jes rowny 1, wiec stosujesz tw Bézout i dostajesz rownanie kwadratowe.
Pierwiastki rzeczywiste i zespolone wielomianu
W porządku, wyszło mi, że pierwiastki rzeczywiste to \(\displaystyle{ 0, 1, -1}\). A jak wyznaczyć pierwiastki zespolone?